Connect with us

Kosovo

Kurti: Pismo parlamentaraca EU i SAD jača našu posvećenost ka deeskalaciji

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ocjenio kao pozitivan pomak pismo koje su na desetine američkih i evropskih parlamentaraca prosledili visokim zvaničnicima u Briselu, Vašingtonu i Londonu, a u kome se traži promjena pristupa u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Kurti je na sjednici Vlade Kosova rekao da su potpisnici pisma izrazili podršku Kosovu i zahtjevali oštriji pristup prema Srbiji “i opasnosti koju njeno djelovanje predstavlja po naš region”.

“Zahvalni smo svim političkim predstavnicima koji su se pridružili ovom zajedničkom pozivu, pozdravljamo svaki potpis i dalju podršku. Ova vrsta podrške učvršćuje našu posvećenost punoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, posvećenost demokratiji, zakonitosti i ustavnosti”, rekao je Kurti.

Ranije ove nedjelje, britanska poslanica Ališa Kerns (Alicia Kearns) je objavila pismo koje je, prema njenim navodima, potpisalo 10 predsjednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu je ocjenjeno da se Kosovo suočilo sa velikim posljedicama “nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u kancelarije na sjeveru Kosova”.

Tenzije na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, su povećane od kraja maja nakon što su alabanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Tome su usprotivili lokalni Srbi koji su bojkotovali loklane izbore u aprilu.

“Kosovo bi ubuduće trebalo da koordinira sa KFOR-om kako bi sprečilo eskalacije. Međutim, nedostatak pritiska na Srbiju nakon samovoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeh pozivanja na odgovornost onih koji su izvršili napade na KFOR ukazuje na nedostatak jednakosti u rešavanju tenzija”, takođe je navedeno u pismu parlamentaraca EU i SAD.

U vrijeme tenzija na sjeveru Kosova, Srbija je 14. juna uhapsila trojicu kosovskih policajaca.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić 8. avgusta na društvenoj mreži X (ranije poznata kao Tviter) napisala da je pismo EU i američkih parlamentaraca kojim se traže strože mere protiv Srbije “dobrodošlo” pošto je “živi dokaz” da premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti zaista uživa “punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu”.

U međuvremenu je Kosovo postiglo dogovor sa EU oko deeskalacije situacije a jedan od koraka u tom pravcu je održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru.

(Radio Slobodna Evropa)