Connect with us

Kosovo

Kurti: Peticija najprikladniji način za raspisivanje izbora na sjeveru

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je da je najprikladniji način za raspisivanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru peticija, a istovremeno je od Evropske unije zatražio da što prije ukloni kaznene mjere i poboljša odnos prema Kosovu, prenosi Koha.

Kurti je rekao da se radi na rješavanju tehničkih i administrativnih pitanja oko novih izbora na sjeveru što je prije moguće.

“Što se tiče novih vanrednih izbora, od početka smo govorili da nismo zadovoljni izlaznošću građana na izbore 23. aprila ove godine i procentima s kojima smo se suočili 24. aprila. Dakle, ponudili smo mogućnost vanrednih izbora, ali, naravno, želimo da se ne ponovi situacija u kojoj ćemo ponovo imati bojkot izlaska na izbore, bilo daje riječ o bojkotu glasanja ili kandidata. Smatramo da je pravi put za to korišćenje člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa mogućnost da 20 odsto biračkog tijela izrazi volju za prestanak mandata aktuelnim predsjednicima opština”, rekao je Kurti.

Podsjetio je da je formirana radna grupa koja će regulisati administrativno-tehnička pitanja odredaba pomenutog člana zakona.

“Sačekajmo sada njihov rad, što prije to bolje, ali još jednom kažem, ne vjerujem da ima razloga da neko sumnja da Kosovo nije konstruktivna strana. Naprotiv, mi smo konstruktivna strana koja se dokazala kreativnim idejama i posvećenošću pronalaženju rješenja”, istakao je Kurti.

On je dodao da je Kosovo zainteresovano za potpunu deeskalaciju na sjeveru, ali prema njegovim riječima, potrebno je voditi računa i o mogućnosti ponovne eskalacije tamošnje situacije.

“Imamo radnu grupu koja je procenila bezbjednosnu situaciju, kosovska policija se konsultuje sa Euleksom i Kforom. Kao rezultat ovih procena, dva puta smo smanjili prisustvo policije u tri zgrade, u tri sjeverne opštine Kosova za po 25 odsto. Zainteresovani smo za dalju deeskalaciju, iako je generalna konstatacija da je do deeskalacije u velikoj meri već došlo. Nemamo nasilne proteste, nemamo incidente, ali moramo da pazimo na potencijal ponovne eskalacije. Poznato je da adresa za to nije u Republici Kosovo, već u glavnom gradu našeg sjevernog suseda“, naveo je Kurti.

Govoreći o kaznenim merama Evropske unije prema Kosovu, Kurti je rekao da one nisu pravedne i da ih treba što prije ukloniti.

Prema njegovim riječima, EU treba da poboljša svoj odnos prema Kosovu.

“Što se tiče mjera koje su preduzete protiv nas, smatramo da su nepravedne. One su dio asimetrije u izvještajima i što se prije završe to bolje. Činimo sve što možemo i znamo, ali bi bilo neophodno da naši evropski partneri i saveznici poprave odnos prema Kosovu što pre. Na kraju krajeva, demokratska i progresivna republika kao što je Kosovo zaslužuje da joj se pomogne sa svime što može, a ne da ima kaznene mere”, rekao je on za Kosovo pres.

Kurti je pozdravio pismo evropskih i američkih zakonodavaca gdje se traži veća podrška Kosovu i oštriji pristup Srbiji.

“Preko skupština zemalja demokratskog Zapada, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, sve je više zakonodavaca, predstavnika slobodoljubivih i demokratskih naroda koji žele da se popravi pristup Kosovu i zaoštri odnos prema Srbiji. Smatramo da je takva inicijativa pravedna i korisna”, naveo je Kurti.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply