Connect with us

Kosovo

Kurti: Optimista sam u pogledu članstva Kosova u Savetu Evrope

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da je optimista kada je riječ o sastanku Komiteta ministara Savjeta Evrope, na kojem bi sredinom maja trebalo da se donese odluka o članstvu Kosova u toj međunarodnoj organizaciji. Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, ne poriče da su njegovi prethodnici postigli sporazum, ali ponavlja da za njega nije u redu da se ZSO stavi u centar kao prioritet, a da osnovni sporazum padne u drugi plan.

U intervjuu za Dojče vele, Kurti je, povodom članstva u Savjetu Evrope, istakao da je Kosovo napredovalo u rangiranjima prestižnih međunarodnih organizacija, kao i da izvještaj o Kosovu ne predviđa preduslove, koje Kosovo nije ispunilo.

“Uz to, uspješno smo prošli sastanak ambasadora 24. aprila prošle godine, kao i Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope prije 10 dana I16. aprila ove godine, a izvještaj nije predvideo nikakve preduslove ili uslove koje nismo ispunili. Optimista sam i po pitanju sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope, sredinom maja”, rekao je Kurti.

Zahvalio je njemačkim poslanicima na porukama sa zasjedanja Parlamentarne skupštine, dodajući da se nada pomoći i na sastanku Komiteta ministara.

“Velika podrška Kosovu, sa 131 glasom za, u poređenju sa 29 protiv, odnosno 82 odsto podrške treba da se odrazi i na Komitet ministara. Radimo na tome da nam Njemačka pomogne i da Kosovo postane 47. članica Savjeta Evrope”, naveo je Kurti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Kurti kaže da ne poriče da su njegovi prethodnici napravili sporazum, već da insistira na tome da on mora da bude u skladu sa zakonom.

Ponavlja i da kosovski Ustav daje široka prava manjinama, a posebno srpskoj.

“Ne poričemo da su naši prethodnici pravili sporazum o ZSO, ali sve mora biti u skladu sa zakonom, Ustavom, sa javnim interesom i u odbrani prava građana Srbije. Dakle, Ahtisarijev plan je predviđao i neku vrstu međuopštinske saradnje, ali daleko od onoga što je Beograd tražio, poput onoga što imamo u BiH. Sada se međunarodni faktor, SAD i EU protive onome što imamo u BiH, s obzirom na posljedice. Dakle, ne svodimo prava srpske manjine na formulaciju ZSO, ali u isto vrijeme ne poričemo da su to potpisali moji prethodnici, Tači i Mustafa, prije 11 godina, odnosno prije devet godina”, rekao je Kurti.

Na pitanje da li Kosovo ima nacrt statuta za ZSO, odgovara da njegov predlog od 18. marta u Ohridu nije prihvaćen.

“Ne smatram u redu da se ZSO izvuče iz osnovnog sporazuma, stavi u centar kao prioritet, a da se osnovni sporazum vrati u drugi plan. Sve ovo je deo diskusija koje vodimo. Podržavamo izvještaj Dore Bakojani, koja je bila ministarka spoljnih poslova Grčke, zemlje koja i dalje ne priznaje Kosovo, a koja je jasno rekla da je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je sporazum koji Srbija krši, ne treba mješati sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope, za šta smo ispunili sve preduslove“, rekao je Kurti.

On je podsetio da je Uredbu o zabrani dinara donela nezavisna institucija, Cenralna banka Kosova, a da se o modalitetima primjene razgovara u Briselu.

“Srbija nema problem što se dinar zabranjuje, jer se dinar ne zabranjuje, već samo kao sredstvo plaćanja, u skladu sa Ustavom. Da bismo imali transparentnost o tome ko je kome poslao novac za koju svrhu, u potpunosti podržavamo ovu uredbu CBK-a. U međuvremenu, o modalitetima za njenu primjenu, bez posljedica, vodi se dijalog u Briselu i mislim da su na dobrom putu da pronađu rješenje koje omogućava nesmetan prelazak na uredbu, što je dobro i za građane”, kazao je Kurti.

Dodao je i da ga čudi izvještaj američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu.

“Naravno, ima i kritika, ali ako pogledate izvještaj za 2019. godine, Kosovo je danas napravilo izuzetan napredak i ono što me najviše čudi je da se u izvještaju američkog Stejt departmenta, na primer, ne pozivaju na Fridom haus, ne citiraju Transparensi internešenel… Da su citirani njihovi izveštaji, Kosovo bi moralo da bude pohvaljeno”, rekao je Kurti.

(DW, Kosovo online)