Connect with us

Kosovo

Sankcije EU nanele Kosovu štetu od 500 miliona evra

Objavljeno

-

Sankcije koje je Evropska unija u junu prošle godine uvela Kosovu nanele su štetu od najmanje 500 miliona evra, a analitičari smatraju da bi one morale da budu uklonjene posle referenduma o smjeni gradonačelnika na sjeveru održanom 21. aprila, piše Teve 1.

Besart Drešaj iz Poslovnog udruženja Kosova procjenjuje da su ove mjere nanele Kosovu više od 500 miliona evra štete u oblasti privrede.

“Iznad svega, imidž Kosova je narušen jer svaki potencijalni investitor koji je izrazio spremnost da ulaže u Republiku Kosovo kao rezultat ovih sankcija ne vidi je kao pogodno mjesto za ulaganje svog kapitala budući da je EU stavila Kosovo pod sankcije”, rekao je Drešaj.

Isto misli i opozicija. Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja ocjenjuje da su mnogi sektori pretrpeli štetu.

“Sektor industrije, sektor investicija, sektor zaštite životne sredine su dosta stradali. U principu lokalna preduzeća koja su imala mogućnost i kapacitet da realizuju projekte, među kojima su i oni vezani za preradu vode, već su bez posla, a u nekim je oblik rada smanjen. Investicije su smanjene, opšti razvoj je umanjen kao rezultat gubitka ovih Vladinih ulaganja zbog neusklađenosti politika sa evropskim sektorom”, naglasio je Šalja.

Što se tiče pokreta Samoopredeljenje, oni ocjenjuju da od njihovog donošenja, sankcije nisu bile fer.

Poslanik vladajuće partije Driton Hiseni kaže da su se svi uslovi za ukidanje tih sankcija već stekli.

“Smatram da je to bio neprikladan pristup EU jer Kosovo ima svoje pravo da vrši vlast na cjeloj svojoj teritoriji i to je činilo sa maksimalnom pažnjom prema srpskim manjinama u severnom delu zemlje”, istakao je Hiseni.

(Teve1, Kosovo online)