Connect with us

Kosovo

Kurti odgovorio Kosnetu: Ne može biti zajednice opština na etničkoj osnovi

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da zahtjevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština, ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i sjevernih suseda, prenosi Koha.

Ponovio je da Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kako je definisano i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, Kurti je rekao da Kosovo ima funkcionalnu Asocijaciju opština.

“Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015”, rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

“Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda,” rekao je Kurti.

Kosnet je izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply