Connect with us

Kosovo

Kurti: Nema autonomije za Srbe, već de fakto priznanje između Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da za Srbe na Kosovu nema autonomije niti samouprave, već da postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

“Za Srbe na Kosovu nema autonomije. Oni su građani naše republike, a ja sam i njihov premijer. Član 7 govori o adekvatnom nivou samouprave. To znači da se pozivamo samo na okvirni sporazum Savjeta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Nema samouprave, postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo i da na Kosovu ne može biti “privilegija na nacionalnoj osnovi”.

“Nisam za diskriminaciju, ugnjetavanje, eksploataciju ili marginalizaciju Srba. Mi Albanci smo čitav vijek pod srpskom vlašću, ništa slično nećemo ponoviti, ali isto tako ne možemo da imamo supermanjinu na Kosovu. Ne možemo imati privilegovane ljude na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti, jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekog drugog. Stoga vam garantujem da neće biti netransparentnih rješenja koja narušavaju našu ustavnost i republički i demokratski poredak”, naglasio je Kurti.

Kurti je dodao da je tokom svoje posjete Tirani informisao lidere Albanije o procesu dijaloga sa Srbijom.

“Cilj je bio da se sretnem sa šefovima albanske države usred mandata kako bih ih informisao o tome gdje je naša vlada, ali posebno da ih informišem o procesu dijaloga sa Srbijom i sporazumu o normalizaciji, jer ima mnogo nesporazuma i pogrešnih tumačenja. Želeo sam da ih informišem o napretku pregovaračkog procesa i o drugim elementima što je veliko dostignuće za normalizaciju odnosa koji sada nisu dobri iako je Kosovo normalna i demokratska zemlja”, rekao je Kurti.

(Reporteri, Kosovo online)