Connect with us

Kosovo

Kurti: Kosovo u Turskoj vidi prijatelja i partnera

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti na obeilježavanju “Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske” istakao je da je Turska strateški partner Kosova, kao i da Vlada namjerava da proširi saradnju sa Turskom, prenosi Koha.

Kurti je na šestu godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj rekao da je to “ozbiljan događaj za Tursku, ali i uznemirujući za demokratije širom svijeta”.

“Pred našim očima bio je pokušaj da se silom oružja oduzme vlast od izabranih predstavnika turskog naroda. Narod je ustao u odbranu demokratije, milioni građana su punili trgove, svojim tijelima formirali barikade protiv tenkova i na kraju pobjedili. Takođe, parlamentarne stranke su jednoglasno osudile pučističku avanturu i zajedno stali u odbranu narodnog suvereniteta i parlamentarizma. Turska demokratija se uspješno suočila sa ozbiljnim izazovom, samopožrtvovanim činom palih i ranjenih”, rekao je Kurti.

Kurti je dodatno pohvalio odnose Turske i Kosova i izrazio zahvalnost na podršci za članstvo Kosova u NATO.

“Kosovo na Tursku gleda kao na savezničku državu i prijateljski narod, sa kojom imamo bliske historijske veze, iskrene i po mnogo čemu korisne odnose u sadašnjosti. Čak i za budućnost, narod Kosova i Turske dijele perspektivu održivog mira u regionu Balkana, integracije u NATO i Evropsku uniju, kao i ekonomskog i društvenog razvoja”, naveo je Kurti.

Premijer je dodao da će Vlada Kosova nastaviti da radi na proširenju saradnje sa Turskom.

“Turska ispravno procjenjuje bezbjednosne prijetnje u našem regionu i podržava širenje NATO-a i uticaj Sjevernoatlantske alijanse na Zapadnom Balkanu. Turska ostaje strateški partner Kosova i vlada Kosova je posvećena nastavku i proširenju ekonomske, kulturne i socijalne saradnje između dve zemlje”, zaključio je Kurti.

(Koha ditore, Kosovo online)