Connect with us

Kosovo

Kurti: Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, treba da postane članica NATO i EU

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti tokom boravka u Čikagu, na poziv Odseka za albanologiju održao je predavanje na temu Kosova i Balkana, prenosi Reporteri.

„Hladnokrvni vojnici koji neselektivno muče, siluju i ubijaju. Spaljeni leševi i masovne grobnice su slike i stradanja Kosova prije dvadeset tri godine i Ukrajine danas“, rekao je premijer.

On je dodao da je zbog toga Kosovo pokazalo solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom od prvog dana napada.

„Prvi smo se pridružili Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Nismo oklevali da izrazimo spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica i obezbjedili smo smeštaj i radni prostor za 20 ukrajinskih novinara, od kojih je gospođa Ljudmila Makej već stanovnica Prištine“, nastavio Kurti.

Povodom pokušaja Kremlja da Kosovo iskoristi kao presedan za ruske akcije u Ukrajini, Kurti je rekao “da to nije ništa drugo do laž, da nema dokaza o sistematskom nasilju nad etničkim Rusima u Ukrajini, te da je poređenje sa Kosovom predaleko da ima bilo kakvu kritičnu vrednost”.

„Korišćenje Kosova kao primera za opravdanje intervencije u Ukrajini nije ništa drugo do neznanje i direktan napad na istinu, čovečnost i zdrav razum. To pokazuje potpuno zanemarivanje međunarodnog prava i odgovornost da se poštuju vitalne međunarodne norme koje imaju za cilj da osiguraju da međunarodna zajednica nikada više neće uspjeti zaustaviti zločine genocida, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, rekao je Kurti i dodao da nakon 23 godine od NATO intervencije na Kosovu, Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu.

„Kosovo je priča o demokratskom uspjehu regiona i zato ga treba podržati da postane članica NATO-a, Evropske unije i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija bez ikakvog daljeg odlaganja“, rekao je on i dodao da bi poništavanje napretka na Kosovu bilo jedina velika pobeda koju bi Putin želeo.

“To je i razlog njegove nerazumne fiksacije na našu zemlju”, dodao je Kurti.

Na kraju predavanja, premijer Kurti je rekao da su “Sjedinjene Američke Države partner i najbliži prijatelj Kosova i da je naša veza jaka i zato što delimo zajedničke vrednosti slobode i demokratije i duboko uverenje da su svi ljudi stvoreni jednaki i treba da imaju jednako pravo da traže sreću, slobodu i autonomiju u potrazi za istinom”.

(Reporteri, Kosovo online)