Connect with us

Kosovo

Krasnići: U narednim danima se očekuje porast broja novozaraženih

Objavljeno

-

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići rekao je, u intervjuu za Ljajmi, da se u narednim danima može očekivati porast novozaraženih koronavirusom, uzimajući u obzir povratak učenika u škole i organizovanje masovnih političkih skupova u predizbornoj kampanji, prenosi Ljajmi.

Krasnići nije želeo da komentariše odluku vlade o ublažavanju mjera na suzbijanju pandemije kovid-19, ali je rekao da je trenutno situacija sa koronavirusom bolja nego prethodnih mjeseci i da je oko 500 hospitalizovanih pacijenata pod kontrolom.

“U posljednje tri nedjelje imali smo manji broj hospitalizovanih pacijenata, čiji je broj varirao od oko 480 do 530 u svim opštim bolnicama i u Kliničkom centru”, rekao je Krasnići.

Podsjetio je da je situacija u novembru i decembru bila jako teška za zdravstveni sistem, kada je broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou dostigao 1.010.

Prema njegovim riječima u narednim danima se može očekivati porast broja zaraženih, kao rezultat povratka učenika i studenata u klupe, kao i organizovanje masovnih političkih skupova u desetodnevnoj predizbornoj kampanji, ali će zdravstvena struka pažljivo pratiti epidemiološku situaciju i blagovremeno reagovati.

Govoreći o mutacijama virusa Krasnići je rekao da to nije ništa novo u medicinskoj nauci.

“Do sada imamo tri potvrđena slučaja od 30 uzoraka koji su poslati u Njemačku, a tri su predložila novu varijantu. Teško je reći o mogućem broju slučajeva inficiranih mutacijom, jer Kosovo i većina zemalja u okruženju nemaju kapacitet za genetske sekvence, odnosno tipizaciju virusa. Važno je da su preventivne iste i medicinski tretman i za nove mutacije”, rekao je Krasnići.

Istakao je da je na Kosovu počelo lijčenje infekcije koronavirusa krvnom plazmom onih koji su se izlečili.

“Do sada nije bilo štetnih efekata, videćemo kakvi su terapeutski efekti. Krvna plazma rekovalescenta nije nešto nepoznato i ranije se koristila kod sličnih infekcija i očekujemo pozitivan efekat u liječenju”, rekao je Krasnići.

Prema njegovim riječima, vakcine će u toku februara stići na Kosovo, kao što je najavio aktuelni ministar zdravlja Armend Zemaj.

“Vlada je blagovremeno preduzela mjere, izradila detaljan plan vakcinacije, uključujući prve grupe sa kojima će vakcinacija započeti, obezbedila je hladni lanac, takozvani lijek, tj. opremu ili frižidere potrebne za čuvanje vakcine u smislu onoga što je potrebno, takođe je odredio bolničke objekte i druge objekte u kojima će se vršiti vakcinacija, očekuje se samo dolazak vakcine”, rekao je Krasnići.

Krasnići nije želeo da predvidi kada će se epidemiološka situacija stabilizovati.

“Naučili smo da moramo biti oprezni sa predviđanjima kada je kovid-19 u pitanju. Videćemo kakav će biti efekat vakcine globalno i da li će eventualno doći do slabljenja virusa. Teško je predvideti, ali jedno je sigurno, vakcinacija će imati pozitivan efekat i pomoći državama da mnogo bolje kontrolišu širenje virusa”, zaključio je Krasnići.

(Lajmi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply