Connect with us

Kosovo

Kurti: Eliminacija nasilja je obaveza svakog pojedinca, žrtve moraju biti zaštićene

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je eliminacija nasilja obaveza svakog pojedinca i pozvao da se žrtve nasilja zaštite i institucionalno podrže, prenosi Koha.

Kurti je danas na predstavljanju Protokola za postupanje u slučajevima nasilja izjavio da će taj dokument koristiti sve institucije nadležne za tretman seksualnog nasilja.

„Državni protokol za postupanje u slučajevima nasilja je radni dokument koji će koristiti sve institucije nadležne za postupanje u slučaju seksualnog nasilja. Ovaj protokol ima za cilj da pojasni da nije bitno da li će žrtva prvo kontaktirati hitnu pomoć, prijaviti slučaj policiji, kontaktirati advokata ili potražiti pomoć u centru za zlostavljane žene“, naveo je Kurti.

Prema njegovim reijčima, Protokol će sprečiti neodgovornost i nemar institucija.

„Ne može se dozvoliti neodgovornost tamo gdje se institucije međusobno okrivljuju za nerad, izbegavaju odgovornosti i zanemaruju pozive žrtava nasilja. Bez obzira na to, svaka institucija koja prva dobije informaciju o slučaju, mora odmah da počne sa profesionalističkim tretmanom, a sve specifične potrebe žrtava moraju biti ispunjene, multisektorskim i koordinisanim pristupom“, nastavio je on.

On je dodao da je oklanjanje nasilja obaveza svakog pojedinca i da žrtve zaslužuju institucionalnu podršku, adekvatnu zdravstvenu i psihološku negu.

Kurti je naglasio da u mnogim slučajevima žrtve nasilja nisu dobile adekvatan tretman, a prema njegovim rečima „silovatelji i nasilnici nisu dobili odgovarajuću kaznu“.

Prema njegovim riječima, tužilaštva i sudovi moraju da dokažu svoju opredeljenost za rešavanje slučajeva nasilja.

Ekonomia online, Kosovo online