Connect with us

Kosovo

Redžepi: Mi smo jedini na Balkanu i Evropi koji ne putujemo bez viza

Objavljeno

-

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi rekla je da su građani Kosova jedini na Balkanu i Evropi koji i dalje ne mogu da putuju bez viza.

“Za nas je ovo prioritet broj jedan. Mi smo jedini narod na Balkanu i Evropi koji nemamo pravo da slobodno putuje”, rekla je Redžepi na samitu u Sofiji.

Prema riječima Redžepi Kosovo je i kao vlada i kao društvo ispunilo sve obaveze koje su nametnuli Savjet Evrope i Evropska unija.

“Kao nova vlada gradimo normalnu demokratsku državu i zajedno činimo sve da se fokusiramo na prava države, borbu protiv korupcije, reformu obrazovanja i zdravstveni sistem. U tom smislu, vaša pomoć, posebno pomoć Republike Bugarske, je izuzetno značajna”, rekla je ona.

Ona je na samitu takođe naglsila da Kosovo ima napete odnose sa Srbijom, dodajući da je smješno razmišljati o ratu zbog registarskih tablica.

“Obavezni smo kao država da poštujemo Briselski sporazum, odnosno registarske tablice kao dio Briselskog sporazuma. Tako mi to radimo. I odjednom se ispostavi da smo protiv nekoga. Ne gospodo, mi nismo protiv nikoga. Na Kosovu živimo svi zajedno – i Albanci i nealbanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci i Romi i svi drugi narodi”, rekla je Redžepi.