Connect with us

Kosovo

Kurti: Budžet za 2023. 654 miliona evra, gradonačelnici opština nezadovoljni podrškom Vlade

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti najavio je da je budžetom za 2023. godinu predviđeno da se opštinama dodeli 654 miliona evra, što je povećanje od 15 odsto.

“Ovo povećanje budžeta treba da odrazi povećanje kvaliteta opštinskih usluga građanima, blagostanja i socioekonomskog razvoja”, rekao je Kurti.

On je kazao i da je Vlada Kosova preduzela konkretne korake, počev od izrade nacionalnog plana razvoja i izrade plana za smanjenje administrativnog opterećenja.

Uz premijera Kurtija prisutni su bili i ministri Hekuran Murati i Eljbert Krasnići.

Na početku sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija sa gradonačelnicima opština na Kosovu, gradonačelnici su najavili da će govoriti o nezadovoljstvu zbog izostanka podrške Vlade lokalnim samoupravama, prenosi Reporteri.

Gradonačelnik Orahovca Smajlj Ljatifi, koji dolazi iz redova Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da će oni izraziti svoje zahtjeve i nezadovoljstvo.

“Mi ćemo izraziti našu zabrinutost i potrebe za javna ulaganja, ali i za konkretnu podršku Vlade Kosova. Do sada nismo imali podršku, čak i da jesmo i dalje bili nezadovoljni jer su potrebe i zahtjevi naše opštine mnogo veći od podrške vlade, nismo zadovoljni”, izjavio je Ljatifi.

Gradonačelnik Ferizovića Agim Aljiu, ujedno i predsjednik Asocijacije Kosovskih Opština, pozdravio je inicijativu da se sastane sa premijerom Kurtijem, rekavši da je ova godina bila neobičnija zbog suočavanja sa nekim izazovima za koje je rekao da očekuje da će biti rešeni na današnjem sastanku.

“Ova godina nam je bila izazov i mi kao gradonačelnici opština smo se suočili sa neobičnim situacijama kao što su pitanja vezana za ugovore i projekte. Moramo se udružiti da bismo olakšali izazove, svaki nedostatak jedinstva će učiniti izazove težim i nepremostivijim”, izjavio je Aljiu.

Gradonačelnik Podujeva Špejtim Buljići rekao je da će na sastanku sa Kurtijem prioritetna tema biti budžetska pitanja, ali će iskoristiti priliku da pokrenu i druge teme, dok je gradonačelnik Obilića Džafer Gaši rekao da je neophodna zajednička koordinacija vlade i opština.

“Verujem da ćemo tokom prijave razgovarati o temama i zabrinutostima koje opštine imaju i očekujemo kontinuiranu podršku”, rekao je on.

Gradonačelnik Đakovice Ardian Gjini rekao je da je nezadovoljan dosadašnjom podrškom izvršne vlasti.

“Važno je da razgovaramo i da se satajemo, ne možemo sve da znamo, dnevni red je pojednostavljen. Videćemo kako će biti. Ne, do sada nismo imali podršku, ali se nadamo da ćemo je od sada imati”, rekao je on.

Inače Svjetska banka je prošlog mjeseca objavila da je inflacija na Kosovu 19,2 odsto. Na Kosovu je trenutno aktuelan štrajk prosvetnih radnika koji su nezadovoljni platama, a štrajkovi su najavljeni i u zdravstvu i privatnom sektoru.

Takođe, Kosovo je u avgustu, prvo u ovom delu Evrope, uvelo svakodnevne višečasovne restrikcije struje, a u poslovnom sektoru žale se na nedostatak investicija.

(Reporteri, Kosovo online)