Connect with us

Kosovo

Kurti: Barikade se ne mogu dugo tolerisati

Objavljeno

-

“Nećemo dozvoliti da se barikade na sjeveru zadrže predugo, o tome institucije Kosova su u redovnoj koordinaciji sa Kfor-om”. Ovo je izjavio premijer Kosova Aljbin Kurti nakon ceremonije početka radova druge faze za rehabilitaciju 10. železničke pruge Kosovo Polje-Mitrovica.

U koordinaciji smo, u redovnoj kontinuiranoj intenzivnoj komunikaciji sa KFOR-om i očigledno se ovakve barikade neće dugo tolerisati, ali ne zaboravite šta ilegalne strukture Srbije, pretvorene u kriminalne bande, rade u posljednje vrijeme, to je početak njihove poslednje faze. Država nikada nije bila na šinama“, rekao je premijer Kurti.

On je govorio i o zahtjevu srpskih vlasti da se na Kosovo pošalje 1.000 srpskih vojnika. Kurti je rekao da je to nerealan zahtjev, koji više govori za njih nego za Kosovo.

„U Republici Kosovo nikada nije bilo potrebe za srpskim vojnicima, ni u 20. ni u 19. vijeku. Naravno, NATO će biti protiv toga, a oni takođe dobro razumeju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da ih dovode u našu zemlju, nemaju gdje da dođu na Kosovo. Dakle, to je više izraz njihove nemoći nego njihove moći“, izjavio je premijer Kurti.

Što se tiče protesta srpskih desničarskih grupa kod Jarinja, Kurti je rekao da je njihov cilj da destabilizuju Kosovo.

„Ne mogu da kažem da je građanski protest kada tamo ima naoružanih ljudi koji žele da se Kosovo vrati u 1999. godinu, a koji nose i parole i slike despotskog predsednika Putina. Dakle, oni koji žele da Srbija bude Rusija i istovremeno imaju za cilj da destabilizuju Kosovo uvijek će propasti kao što su propali juče. Njihova namera je bila da uđu na Kosovo… organi bezbjednosti Republike Kosovo i međunarodne snage su se pobrinule za bezbjednost i mir“, izjavio je Kurti.

(RTKLive)