Connect with us

Kosovo

Jašaraj: Biće štrajka u januaru ako Vlada ne održi riječ

Objavljeno

-

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj najavio je da će taj sindikat preduzeti određene mjere, ukoliko se na skupštinskoj sednici, na kojoj će se razmatrati Nacrt zakona o platama, ne budu razmatrali i njihovi zahtjevi, prenosi Periskopi.

“Štrajk je obustavljen, ali ne i zatvoren, a u januaru će biti doneta odluka o štrajku, a Vlada je trebalo da uči iz štrajkova koji su predugo trajali i da radi na onome što su sami rekli. Ne treba nam štrajk, ali nisam siguran da se neće dogoditi”, rekao je Jašaraj za Front Online.

On je kritikovao ministarku obrazovanja Arberie Nagavci i dodao da bi ona trebalo da sarađuje sa sindikatom.

“Kabinet ministarke Nagavci je obrazložio da ima obaveza, jer od štrajka nismo imali nijedan sastanak sa gospođom Nagavci i čekali smo sastanak da razgovaramo o svim pitanjima. Ako ima ikakvog zaostalog besa, ona to treba da prikrije i posveti se dijalogu”, rekao je Jašaraj.

Sindikalci prosvete tražili su 100 evra po radniku za svaki mjesec do stupanja na snagu Zakona o platama.

Vlada se odlučila za retroaktivnu isplatu od 50 evra do januara ove godine. Nakon ove odluke prekinut je štrajk u prosveti uz upozorenje da može da dođe do novog štrajka u januaru ukoliko se ne uvaži njihov zahtjev.

(Periskopi, Kosovo online)