Connect with us

Kosovo

KFOR pojačava svoje prisustvo na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Dodavanje trupa Kfora na sjeveru usljedilo je nakon što su desničarske grupe iz Srbije organizovale protest na srpskoj strani granice sa Kosovom na Jarinju i pokušale da uđu na Kosovo.

Mirovne snage NATO pojačale su prisustvo na sjeveru Kosova. Ali nije razlog tome samo nastavak blokade magistralnih puteva koje su organizovali ovdašnji Srbi. Do značajnog povećanja trupa Kfora došlo je nakon što su grupe iz Srbije organizovale protest na srpskoj strani granice sa Kosovom na Jarinju i pokušale da uđu na Kosovo, ali ih je srpska policija nasilno zaustavila. Protest su organizovale desničarske grupe iz Srbije.

Kfor poziva na odustajanje od provokacija

“Nakon koordinacije sa svim stranama, Kfor je pojačao prisustvo na Jarinju iz bezbednosnih razloga. Ovo povećanje je rezultat mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstranata”, navodi se u saopštenju Kfora. Uvijek je važno da sve osobe koje učestvuju u protestom izražavaju svoje mišljenje na miran način, izbjegavajući nesrazmerno nasilje, agresivne stavove i ponašanja koja mogu biti pogrešno shvaćena i shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje“, dodaje se u saopštenju Kfora. Prema rečima mirovnih snaga, „KFOR je u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, da objezbedi bezbjedno okruženje za garantovanje i slobodu kretanja, na dobro svih zajednica koje žive na Kosovu.

Mirovne snage Kfora najavile su i da će narednih dana izvoditi redovne vojne vježbe u blizini baze Novosela na sjeveru. „Vježbe imaju za cilj da obuče jedinice KFOR-a da garantuju slobodu kretanja u vrijeme krize i sastoje se od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti, uključujući tešku opremu i helikoptere.“ KFOR je najavio ove vežbe na sjeveru Kosova u vrijeme kada kosovske vlasti pozivaju na uklanjanje barikada koje su na sjeveru Kosova podigli lokalni Srbi koje ometaju slobodu kretanja.Barikade su podignute pre deset dana u ovom delu Kosova, u znak nezadovoljstva zbog hapšenja bivšeg policajca kosovskih Srba Dejana Pantića, osumnjičenog da je ranije u decembru organizovao „teroristički napad“ na kancelarije Centralne izborne komisije na severu Kosova.

Prema riječima demonstranata, Srbi na sjeveru su pod velikim pritiskom

Organizatori protesta smatraju da su “Srbi na sjeveru Kosova pod velikim pritiskom”. Ovako ih citiraju mediji u Srbiji. Damjan Knežević, šef nezvanične ekstremno desničarske grupe “Nacionalna patrola” iz Srbije, grupa koja je organizovala protest na srpskoj strani granice na Jarinju, rekla je da smo „hteli da idemo u Kfor, da su nam bili vezani neki drugi ljudi, da kažu KFOR-u da ode odavde, jer oni zar on nema šta želi. Ovo je naša zemlja i mi ne pristajemo na ove administrativne prelaze”. Desničarski ekstremisti pozvali su pristalice iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Bosne i Hercegovine da im se pridruže kod Jarinja.

Reakcije sa Kosova

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova Dželjalj Svečlja rekao je posle protesta na srpskoj strani granice na Jarinju da se „pojavila epizoda na visokom nivou srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Kosova“. isti nedržavni akteri, ali koje i režim u Beogradu i onaj u Moskvi, koju predstavlja Damnjan Kneževići (saradnik zloglasne ruske paravojne organizacije Vagner), koriste da razbiju ovaj granični prelaz. Posljednjih dana na teritoriju Kosova ušli su i još uvijek su tu i drugi državni i nedržavni akteri ove dve zemlje, koje su jedine od Drugog svetskog rata započele ratove u Evropi“, napisao je ministar Svečlja.

Cilj maskiranih i zabarikadiranih naoružanih ljudi na ulici je da naruše suverenitet Kosova, podstičući agresivne provokacije, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Kosova. Kosovska policija je, prema Sveči, sposobna i ima kapacitet da se nosi sa kriminalnim strukturama.

(DW, RTK2)