Connect with us

Kosovo

Mehaj: Cilj Ministarstva odbrane je članstvo KBS u NATO

Objavljeno

-

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da je cilj ministarstva koje vodi članstvo KBS u NATO i dodao da je povećanje budžeta uticalo na povećanje kapaciteta KBS, prenosi Kljan Kosova.
„Naš cilj je da se pridružimo NATO i doprinesemo bezbednosti regiona i šire, učešćem u međunarodnim misijama. U tom pogledu naši vojnici učestvuju u međunarodnim vežbama zajedno sa prijateljskim zemljama. Spremamo se za „Difender 23“ kao domaćin po drugi put“, rekao je Mehaj tokom podnošenja izveštaja Odboru za bezbednost u Skupštini Kosova.

Mehaj je dodao da je povećanje budžeta za KBS uticalo na povećanje kapaciteta i naglasio da je tokom 2022. godine KBS jači za 1.230 vojnika što je, kako je naveo, duplo više nego 2020. i 2019. godine.

„Što se tiče podizanja profesionalnih kapaciteta, vojnici pohađaju studije na najprestižnijim svetskim akademijama, kao što su SAD, Nemačka, Hrvatska, Velika Britanija, Turska i šire. Tokom ove godine u inostranstvu je obučeno oko 2.047 vojnika. Pored ovoga, uloženo je i u povećanje operativnih kapaciteta nabavkom vojne opreme. U 2022. godini budžet premašuje 2021. za 84 odsto, 2020. za 99 odsto i 2019. za 98 odsto. Kupovine su vršene međudržavnim sporazumima“, rekao je Mehaj.

(Gazeta express, Kosovo online)