Connect with us

Kosovo

Kurti: Albaniji i Kosovu treba bolja koordinacija u regionalnoj i spoljnoj politici

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su odnosi Kosova i Albanije dokaz da kada nema nerešenih političkih problema, uspjeh je zagarantovan u svim ostalim oblastima. Ipak, ističe, potrebna je bolja koordinacija u vezi regionalne i spoljne politike, prenosi Reporteri.

“Odnosi naše dvije zemlje su dokaz da kada nema nerešenih političkih problema uspjeh odnosa u svim ostalim oblastima je zagarantovan. To je i dokaz da se rešavanjem političkih problema obezbjeđuje saradnja, integracija i održivi razvoj u cjelom regionu”, rekao je Kurti na zajedničkoj sjednici dvije vlade.

Govoreći o sporazumima koje će dvije vlade potpisati, Kurti je kazao da im je cilj da dodatno olakšaju živote građana izgradnjom zajedničke infrastrukture.

On je pomenuo ugovor za prijem studenata na visokoškolske ustanove po istim procedurama, bez obzira sa koje strane granice se nalaze i istakao projektnu ideju za železničku vezu Drač-Priština.

“Naša očekivanja su realna, procesi integracije i ujedinjenja koji su predviđeni ovim sporazumima već su spremni u najboljoj svjetskoj praksi. Još treba da utvrdimo brzinu njihovog sprovođenja, vjerujemo da ćemo za šest mjeseci imati rezultate. Potrebna nam je i bolja harmonizacija i koordinacija politika i akcija između naše dvije zemlje i u regionalnim i spoljnopolitičkim pitanjima. Tačno je da Albanci danas žive bolje nego ikad, ali naše poređenje sa samim sobom nije najbolja mjera. Moramo da mjerimo naš napredak poređenjem sa razvijenim zemljama u koje je dobar dio naših ljudi izbegao”, rekao je Kurti.

(Reporteri, Kosovo online)