Connect with us

Kosovo

Krieziu: Vlada će vratiti mjere reciprociteta sa Srbijom

Objavljeno

-

Nakon tri nedjelje od izbora nove vlade koju predvodi Aljbin Kurti na Kosovu je ponovo je aktuelizovana tema o vraćanju mjera reciprociteta sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Portparol vlade Perparim Krieziu rekao je da će aktuelna vlada vratiti mjere reciprociteta sa Srbijom, ali ne samo sa njom.

“Uzajamnost pravo koje proizlazi iz jednakosti i suvereniteta, kako bi se zaštitili građani od proizvoljnog ponašanja ili kršenja prava i dostojanstva od strane drugih država”, objasnio je Krieziu.

On je dodao da će se takve mjere primeniti ne samo na Srbiju, već i na svaku državu koja jednostrano deluje prema Kosovu.

“Obaveza vlade i premijera Kurtija je da zaštiti građane i interese države Kosovo. Zbog toga će biti mjera reciprociteta sa svakom zemljom, uključujući i Srbiju, u svakoj oblasti gdje postoje jednostrane akcije kojima se krši princip jednakosti i potpisani sporazumi “, rekao je Krieziu.

On podsheća, da je prije godinu dana tu odluka donela tada aktuelna Kurtijeva vlada, samo nekoliko dana nakon što je oborena u Skupštini Kosova.

Ukidanje mjera reciprociteta sa Srbijom donela je Hotijeva vlada, kao jednu od prvih odluka vladajuće koalicije DSK-ABK i NISMA, čiji je mandat Ustavni sud prekinuo u decembru prošle godine, nakon čega su održani vanredni izbori 14. februara.

Samo dva dana prije izbora, Aljbin Kurti je u svojoj posljednjoj debati na televiziji tokom predizborne kampanje, najavio povratak mjera reciprociteta sa Srbijom, kao jednu od svojih prvih odluka.

“Pitanje je dana ili nedjelje, ali ne mesjeci. Ne znam kakav će biti redosled, ali to je jedna od prvih stvari koje ćemo uraditi “, izjavio je Kurti 12. februara 2021.

Kurti je danas održao sastanak sa svojim kabinetom, na kom se govorilo o izgradi programa Vlade i akcionog plana za naredne četiri godine, ali se nije pominjalo uključivanje ovog pitanja u taj program.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply