Connect with us

Kosovo

Krieziu o ZSO: Neće biti teritorijalne autonomije, ispitujemo Lajčakove modele

Objavljeno

-

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je za RTV Dukađini da Kosovo trenutno ispituje modele koje je Lajčak ponudio za osnivanje ZSO i dodao kako je jedno sigurno, a to je da ZSO neće imati formu teritorijalne autonomije, prenosi Reporteri.

„Lajčak je podneo oko 15 modela, koji se analiziraju da bi se videlo koji od tih modela može biti prikladan za Kosovo. Ono što znamo, jeste da neće biti teritorijalne autonomije, neće biti kršenja Ustava, neće biti izbegavanja odluka Ustavnog suda. Biće pozivanja na pismo gospođe Mogerini i ono će biti izgrađeno na osnovu onoga što su Šole i Eskobar rekli u javnim i političkim raspravama“, rekao je Krieziu.

Istakao je da Srbija insistira na izbegavanju potpisivanja sporazuma, jer, prema njegovim riječima, iz tog potpisa proizilaze međunarodne obaveze.

„Srbija teži stagnaciji, zalaže se za povratak i želi da zadrži Kosovo u statusu kvo. Dok sporazum, uz podršku svih zemalja EU, praktično omogućava Kosovu da napreduje na evropskoj agendi, ali i da jača svoje argumente za nova priznanja“, naglasio je portparol Vlade Kosova.

(Reporteri, Kosovo online)