Connect with us

Kosovo

Krasnići: Situacija pogoršana, preko 80 odsto pacijenata na kiseoničkoj terapiji

Objavljeno

-

Generalni direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Valjbon Krasnići rekao je da je konstantno povećanje broja novoobolelih od koronavirusa dovelo do povećanja broja hospitalizovanih, što je stvorilo ozbiljnu situaciju u zdravstvenom sistemu, prenosi Gazeta Ekspres.

Krasnići je rekao da su kapaciteti u bolnicama gotovo popunjeni i dodao da je zabrinjavajuće i to što se preko 80 odsto hospitalizovanih leči terapijom kiseonikom.

“Više od tri sedmine na Kosovu bilježimo veliki broj novih slučajeva zaraze koje prati veliki broj hospitalizovanih pacijenata. To pokazuje da se mere ne poštuju i to se ogleda u velikom broju novih slučajeva. Pozivamo sve da se poštuju mjere na snazi, jer je broj hospitalozovanih izuzetno veliki i veoma zabrinjavajući, s obzirom na naš kapacitet zdravstvenog sistema uopšte”, rekao je Krasnići.

On dodaje da određeno ohrabrenje može da se vidi u tome što je na Kosovo počele da pristižu prve doze vakcina i što je počela vakcinacija.

“Sada je sreća što je Kosovo konačno primilo prve doze vakcine i vakcinacija je započela, prvo od zdravstvenih radnika, ali do vakcinacije velikog dela stanovništva, mi moramo poštovati mjere protiv koronavirusa”, rekao je Krasnići za Radio Slobodna Evropa.

On je govorio o mjerama protiv koronavirusa i naglasio da će se nepoštovanje mjera odraziti na povećanje broja zaraženih slučajeva.

“Što se tiče mjera vezanih za javno zdravlje, Nacionalni institut treba da daje preporuke. Mi, kao Univerzitetska bolnica i Klinička služba Kosova, blagovremeno informišemo o svojim kapacitetima i mogućnostima. Jedan od najboljih pokazatelja situacije sa pandemijom je i broj hospitalizovanih i broj onih koji prijavljuju teške oblike bolesti. Zbog toga bi svi trebalo da uzmu u obzir ove faktore, pre svega faktor kapaciteta bolnice, kako bi preporučili određene mere u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo”, dodao je Krasnići.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply