Connect with us

Kosovo

Svjetska banka podržava reforme Kosova

Objavljeno

-

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke danas je odobrio Finansiranje politike razvoja (DPF) za javne finansije i održivi rast, koji će podržati reforme Kosova da poboljša fiskalnu transparentnost, unapredi razvoj privatnog sektora i ojača održivost životne sredine u svetlu COVID-19 krize. Ovo finansiranje u iznosu od 50,6 miliona evra (ekvivalentnost 56,4 miliona dolara) podržava selektivne prioritete Vladinog programa za period 2021–2025, navodi se u saopštenju Svetske nake.

„Reforme podržane ovom operacijom pomoći će Vladi Kosova da odredi put održivog rasta koji gleda dalje od recesije COVID-19“, rekao je Masimiliano Paoluči, menadžer Svjetske banke za Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Pandemija je teško opteretila fiskalnu poziciju vlade u posljednje dvije godine. Ubuduće, i nakon snažnog oporavka rasta u 2021. godini, za vlasti će biti važno da održavaju i jačaju fiskalnu politiku kako bi se osigurao adekvatan prostor za rješavanje velikih razvojnih jazova i promovisanje bržeg smanjenja siromaštva. U tom kontekstu, DPF će podržati mjere koje imaju za cilj poboljšanje fiskalne transparentnosti u cilju povećanja fiskalne održivosti na srednji rok, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Pandemija je takođe povećala važnost obezbeđivanja povoljnog okruženja za privatni sektor da ispuni aspiracije Kosova za viši rast i brže smanjenje siromaštva. Kosovski privatni sektor je ispod očekivanja u pogledu otvaranja radnih mesta i rasta produktivnosti. Među ograničavajućim faktorima su opterećujući i neizvestan regulatorni okvir, sa mnogim zahtevima za licenciranje i inspekcijama poslovanja, neadekvatno snabdevanje energijom i nekompletan pravni okvir za e-trgovinu, uključujući elektronsku identifikaciju. DPF će podržati niz mjera za poboljšanje okruženja za razvoj privatnog sektora,” kaže se u saopštenju.

Održivost i inkluzivnost rasta na Kosovu je takođe značajno ugrožena njegovim hitnim izazovima životne sredine i klimatskih promena, ocenjeno je u izvještaju.

“Kosovo doživljava sve češće i teže suše i poplave. Proizvodnja energije koja u velikoj meri zavisi od fosilnih goriva i neadekvatno upravljanje otpadom doprinose velikom zagađenju vazduha i degradaciji životne sredine i negativno utiču na zdravlje građana zemlje, rizikujući dugoročne izglede za rast Kosova. Da bi pomogao kosovske napore za zelenu tranziciju, DPF će takođe podržati reforme životne sredine u održivoj proizvodnji električne energije i upravljanju otpadom,” ističe se u saopštenju

DPF se finansira koncesionim kreditom Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) Grupacije Svjetske banke. Ima rok dospeća od 25 godina i grejs period od 5 godina. Projekat će sprovoditi Ministarstvo finansija, rada i transfera.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply