Connect with us

Kosovo

Kosovo neuspješno u rješavanju slučajeva korupcije i organizovanog kriminala

Objavljeno

-

Ni 2021. pravosudni sistem nije postigao napredak u rješavanju problema sa kojima se suočava godinama, a nedostatak rezultata u rješavanju važnih predmeta, dužina sudskih postupaka za građanske i administrativne predmete i neodržavanje ročišta samo su neki od nedostataka koji su pratili ovaj sistem tokom protekle godine, piše Reporteri.

Organizacije koje prate rad pravosudnog sistema smatraju da je 2021. godina za pravosudne institucije ponavljanje onoga što se dešavalo prethodnih godina.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (KLI) Ehat Miftaraj kaže da u posljednjih godinu dana nije bilo nijednog slučaja nekog funkcionera koji je pravosnažno osuđen.

“Ako uzmemo u obzir slučajeve visoke korupcije čak ni 2021. godine, nemamo ni jedan respektabilan slučaj koji je pravosnažno osuđen i otišao na izdržavanje kazne, ove godine smo imali uglavnom tri slučaja. U javnosti procesi na visokom nivou, bili su slučajevi tri gradonačelnika, u kojima je Haki Rugova već oslobođen od strane Apelacionog suda iako ga je Osnovni sud osudio. Imamo slučaj (gradonačelnika) Kline (Zenun Elezaj) koji je osuđen prije nekoliko dana na novčanu kaznu od 4.000 evra i slučaj Pala Ljekaja (bivšeg gradonačelnika Đakovice) koji je takođe oslobođen krivične odgovornosti”, rekao je Miftaraj.

Reze Hodža-Žuja, iz Grupe za pravno-političke studije, kaže da u 2021. nije postignut napredak u pravosudnom sistemu, dok će isti problemi biti nasleđeni ove godine.

“Nažalost, nema pomaka i isti problemi koji postoje do sada ostaju i prate nas i 2022. godine. Imamo samo jedan slučaj pranja novca gdje je presuda doneta, dok ostali slučajevi nastavljaju da se prenose.

Pored ovih, postojeći problemi su i nedostatak zakazivanja ročišta, održavanja ročišta, što onda utiče na povećanje i dužinu predmeta što direktno utiče na pravo i pravično suđenje”, rekla je ona.

Hodža-Žuja ističe da sama činjenica da se slučajevi zanemaruju i ne tretiraju kako treba, govori da sistem ima problema sa korupcijom i neprofesionalnošću.

“Nažalost, tokom ove godine imali smo veliki broj slučajeva koji su zanemareni i sistem nije bio nimalo efikasan u rešavanju problema i stvaranju i ostvarivanju pravde. Istovremeno, treba napomenuti da nemamo pravosnažne sudske odluke u kojima se navodi da je sudija ili tužilac prekršio Krivični zakonik ili svoju službenu dužnost. Stoga ne možemo sa potpunom sigurnošću reći da je sistem korumpiran, već činjenica da imamo dosta slučajeva u kojima se postupanje po predmetima obavlja na način na koji se stvara slučaj da propadne onda ostavlja dosta prostora da u tom sistemu postoji problem”, rekla je ona.

Ministarka pravde Albulena Hadžiju slaže se sa kritikama organizacija koje prate rad pravosudnih institucija i naglašava da veliku zabrinutost ostaje nereagovanje na predmetima visokog profila i odugovlačenje predmeta u pravosudnim institucijama.

“Mešanje spolja, bilo od pojedinaca, interesnih grupa, političara ili raznih moćnika, je neprihvatljivo i veoma je izraženo u pravosudnom sistemu”, zaklkučila je ona.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply