Connect with us

Kosovo

Kosovo i Srbija nastavljaju razgovore u Briselu o krizi na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Razgovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, o pronalasku rešenja za krizu na severu Kosova, nastaviće se i u četvrtak, 30. septembra, potvrdili su medijima briselski izvori.

Biċe ovo nastavak susreta koji je održan u srijedu, 29. septembra, kada su u Briselu boravili Petar Petkoviċ, glavni pregovarač iz Srbije i Besnik Bisljimi (Bislimi) sa Kosova koji se odmah nakon završetka susreta u sredu uveče vratio u Prištinu.

Međutim, zvaničnici Evropske unije insistiraju na tome da bez obzira što se kosovski pregovarač vratio u Prištinu, razgovori idu dalje.

Kako su objasnili, “zahvaljujući tehnologiji Bisljimi ne mora da bude fizički prisutan današnjem susretu”.

Inače, Besnik Bisljimi je u srijedu uveče, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, saopštio da je finalizovan tekst dogovora te da se čeka na saglasnost Beograda.

Prema Bisljimiju, dogovor Prištine i Beograda se sastoji od tri tačke. Kako je naglasio, od ponedjeljka će Kosovo i Srbija koristiti nalepnice umesto menjanja registarskih tablica na graničnim prijelazima. Prema njegovim riječima, ovo rješenje je privremenog karaktera jer su se strane složile da formiraju radne grupe koje ċe raditi na pronalasku konačnog rješenja za problem slobodnog kretanja vozilima između zemalja.

Treća tačka se tiče deeskalacije situacije, odnosno uklanjanje barikada na dva granična prelaza: Jarinju i Brnjaku.

Prema dogovoru, KFOR će u subotu rasporediti trupe koje će zameniti specijalnu policiju Kosova na graničnim prijelazima.

„Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman”, izjavio je Bisljimi nakon susreta u sredu. Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon susreta u srijedu, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da „dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rješenja za krizu na sjeveru Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi u srijedu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply