Connect with us

Kosovo

Osmani: EU da održi obećanje i liberalizuje vize za građane Kosova

Objavljeno

-

Ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandra Šalenberga, koji boravi na Kosovu, u jutarnjim satima primila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Ona je sa Šalenbergom, tokom sastanka, razgovarala o integraciji Kosova, ali i o liberalizaciji viznog režima.

Ona je ponovila da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, tako da je, prema njenim riječima, na EU da održi obećanje i liberalizuje vize za građane Kosova.

U tom kontekstu, Osmani je tražila podršku Austrije ne samo po pitanju vizne liberalizacije, za proces članstva Kosova u Savjetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

Tokom rasprave o dešavanjima u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu, Osmani je izjavila da je stav Kosova u potpunosti u skladu sa EU, SAD i svim demokratskim zemljama.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, Osmani je istakala da bi on trebalo da bude fokusiran na međusobno priznanje.

„Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu i o ustavnom poretku, suverenitetu i sadašnjim granicama se ne može pregovarati“, kazala je Osmani.

Na sastanku je razgovarano i o međudržavnim odnosima, u kojima je izražena spremnost za produbljivanje, u oblasti spoljne politike, obrazovanja, trgovine i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Podsjetimo, na konfereneciji za medije nakon sastanka sa šeficom kosovske diplomatije, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je da bi vizna liberalizacija za Kosovo trebalo da bude odobrena što prije je moguće.

On je istakao da će na sledećem samitu pokrenuti temu vizne liberalizacije za Kosovo i dodao da Austrija ima veoma dobru saradnju sa Kosovom u svim oblastima.

(RTK2)