Connect with us

Kosovo

Kosovo dobija 75 miliona evra iz IPA fonda

Objavljeno

-

Zamjenik premijera Besnik Bisljimi, potpisao je sporazum IPA 2023 sa šefom kancelarije EU na Kosovu, Tomasom Sunjogom. On je ocjenio da je ovaj program još jedan korak za Kosovo ka evropskim integracijama i da će sporazum stupiti na snagu odmah nakon ovog potpisivanja.

„Danas smo potpisali finansijski sporazum IPA 2023, koji je posvećen finansiranju u oblasti energetike. Ovaj program je još jedan korak ka evropskim integracijama i pokazuje našu posvećenost evropskim vrednostima i standardima. Od ovog programa Kosovo će dobiti ukupno 75 miliona evra, što će nam pomoći da prevaziđemo energetsku krizu“, rekao je Bisljimi.

Ovaj sporazum od danas stupa na snagu.

„Odmah ćemo podnijeti zahtjev za isplatu 90 odsto sredstava predviđenih ovim sporazumom, koja će ići u državni budžet, a naredne godine sedam miliona evra. Ovo je još jedan važan korak u poboljšanju blagostanja naših građana“, rekao je Bisljimi.

S druge strane, ambasador EU na Kosovu, Tomas Sunjog, rekao je da je Evropska unija spremna da pomogne Kosovu u energetskoj tranziciji, ali i da energetski sistem postane održiv.

On je rekao da su sporazum potpisali samo predstavnici Evropske komisije u Briselu.

„Zbog toga nisam mogao ništa da potpišem danas, ali sam veoma zadovoljan što sam ovde i što sam svijedok potpisivanja ovog sporazuma gdje EU nudi 75 miliona evra za Kosovo za prevazilaženje energetske krize. Spremni smo da pomognemo Kosovu u energetskoj tranziciji i primenimo energetske strategije i učinimo energetski sistem Kosova održivim, ali i zelenijim“, rekao je Sunjog.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) jeste finansijski instrument EU koji podržava strategiju proširenja EU, čija namena je da pruži pomoć zemlјama kandidatima i potencijalnim kandidatima u procesu pristupanja EU.

(RTKLive, RTK2)