Connect with us

Kosovo

Opozicija kritikuje Kurtija zbog manjka informacija o predstojećem sastanku u Briselu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak će u Briselu imati pred sobom evropski plan, poznat kao francusko-njemački. Poznavaoci političkih dešavanja ocjenjuju da bi neprihvatanje ovog predloga imalo posljedice, dok opozicija kritikuje Kurtija zbog netransparentnosti po ovom pitanju, prenosi Lajmi.

Posrednici ovog sastanka očekuju da strane prihvate ovaj predlog i razgovaraju o rokovima za njegovu implementaciju.

27. februara tema u Briselu biće evropski plan za dalje odnose Kosova i Srbije. Premijer Aljbin Kurti je još jednom ponovio da ovaj plan predstavlja dobru osnovu za dalje razgovore. On, međutim, nije izneo detalje o čemu očekuje da će se razgovarati na ovom sastanku.

Poslanica iz redova Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši kaže da je premijer Kurti ostavio opoziciju bez informacija povodom sastanka koji se očekuje u ponedjeljak u evropskoj prestonici.

„Kao opozicija i dalje smo bez informacija. Imamo premijera koji nikad ne daje konkretne informacije koje mi tražimo. Postavljala sam mu poslanička pitanja o tome koje su teme o kojima će razgovarati u ponedeljak i nisam dobila nijednan odgovor“, kaže poslanica DPK.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići smatra da bi trebalo da se održi parlamentarna debata prije nego što Kurti otputuje u Brisel na sastanak.

„Nedostajala je transparentnost u vezi sa ovim procesom, još nismo videli francusko-njemački plan, čuli smo premijera koji je rekao da će biti osnovnog i da neće biti konačnog priznanja. Proces dijaloga treba da se završi međusobnim priznanjem kako se ne bi dalje produžavao“, kaže Krasnići.

Od sastanka 27. februara u Briselu, profesor političkih nauka Dritero Arifi očekuje da će evropski prijedlog biti prihvaćen, a dodaje da bi protivljenje tom planu proizvelo ozbiljne posljedice po opstrukcionu stranu.

„Očekuje se da će na neki način biti prihvaćen francusko-njemački sporazum jer je Vlada Kosova ocjenila da je to vjerovatno najbolja alternativa u ovom trenutku koja je ponuđena. Francusko-njemački plan je privremeni plan jer ima samo de fakto priznanje ali kao polazište za normalizaciju odnosa između dvije zemlje možemo reći da je to solidan plan, za koji vjerujem da će ga potpisati obe strane, jer će neprihvatanje ovog plana imati veoma ozbiljne posljedice po stranu koja se obilježi kao opstrukciona“, kaže Arifi.

(Kosovo online, Lajmi)