Connect with us

Kosovo

Nastavljen trend odlaska ljekara sa Kosova

Objavljeno

-

Fenomen odlaska ljekara sa Kosova nastavljen je i ove godine. Samo u prvih šest nedjelja ove godine zemlju je napustilo 88 ljekara, saopštilo je za Radio Kosovo Udruženje ljekara Kosova. Ako se trend odlaska sa Kosova nastavi ovim tempom, zemlja rizikuje da ostane bez ljekara, dok brojke govore da više od 200 ljekara godišnje odlazi sa Kosova u zemlje EU, uglavnom u Njemačku.

Zbog nezadovoljstva visinom plata i uslovima rada u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, mnogi ljekari se odlučuju na odlazak u inostranstvo. Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu izjavio je za Radio Kosovo da postoji razočarenje jer su ljekari očekivali da će platni koeficijent biti veći od onog koji im je sada ponuđen.

“Prvi razlog odlaska ljekara sa Kosova su neadekvatni uslovi rada , a onda dolazi plata. Vlada veliko razočarenje jer se očekivalo da će visina platnog koeficijenta biti preko 120. Prošle godine zemlju je napustilo 211 ljekara i nezaposlenih specijalista, dok je samo u prvih 6 nedelja ove godine 88 ljekara napustilo Kosovo”, kazao je Sejdiu.

Sa druge strane, Služba kliničkih univerzitetskih bolnica Kosova je u odgovoru za Radio Kosovo rekla da je u pogledu plata novim zakonom došlo do značajnog povećanja plata za ljekare i medicinske sestre i očekuje se da će to pozitivno uticati na motivaciju osoblja.

Na osnovu novog Zakona o platama na Kosovu plata ljekara opšte prakse iznosiće 777 eura a na osnovu kojeficijenta od 7,4. Dok je koeficient za ljekare specijaliste prema novom zakonu 12. Vrijednost platnog koeficijenta za 2022.godinu iznosi 105. Zakon predviđa naknadu za njegu, noćni rad i prekovremeni rad .

U međuvremenu, ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da je razlog odlaska ljekara iz javnog sektora posljedica i nekih profesija koje su deficitarne i da je ponuda za prelazak u privatni sektor veoma primamljiv.

„Pored odlaska ljekara sa Kosova u druge zemlje, imamo još jedan problem. Zbog deficita pojedinih profesija u javnom sektoru postoje slučajevi prelaska ljekara u privatni sektor, zbog njihovog malog broja, kao i zbog velike potražnje, povećana je i ponuda i daju se veoma primamljive ponude za prelazak iz javnog u privatni sistem”, ističe Vitia.

Dok Besim Kodra iz Udruženja za prava pacijenata, za Radio Kosovo kaže da pored velikog broja ljekara koji odlaze iz zemlje, uočen je odlazak i pacijenata u inostranstvo radi liječenja.

Autor: Radio Kosovo