Connect with us

Kosovo

Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova

Objavljeno

-

Kosovske institucije planiraju da podnesu tužbu za genocid protiv Srbije, izjavio je predsjednik parlamenta Gljauk Konjufca. Advokati kažu da Kosovo treba da se dobro pripremi za podnošenje tužbe i argumentaciju o genocidu koji je Srbija izazvala tokom posljednjeg rata na Kosovu.

Za više od 13.500 ljudi ubijenih tokom posljednjeg rata na Kosovu, nestalih, hiljade silovanih žena i muškaraca i stotine strašnih masakra pokrenutih tokom posljednjeg rata u zemlji, Kosovo planira da tuži Srbiju za genocid.

Akademik Arsim Bajrami kaže da Kosovo treba da se dobro pripremi i da što prije tuži Srbiju za genocid. Na promociji svoje knjige „Genocid Srbije u kosovskim pravnim aspektima“, Bajrami je rekao da je većina od pet kriterijuma za utvrđivanje genocida ispunjena na Kosovu.

„Imamo potpune dokaze za tri prethodno navedena kriterijuma za utvrđivanje genocida. Dobra stvar je što se ne traži kumulativno ispunjavanje pet kriterijuma, ali koji od kriterijuma je ispunjen to je genocid. Za postojanje genocida broj ubijenih nije odlučujući faktor, da li je ubijeno 13.000 ljudi, oko milion ljudi. Bitno je u smislu konvencije da li je postojao plan za genocid, a u slučaju Kosova, Srbija je imala konkretan plan za sprovođenje genocida”, rekao je Bajrami.

Prema riječima zvaničnika Kosovskog instituta za pravosuđe Gzima Šalje, Kosovo ne može da podnese eventualnu tužbu za genocid protiv Srbije, jer nije članica Ujedinjenih nacija. On je za Radio Kosovo rekao da čak i ako se tužba podnese preko treće zemlje, Kosovo mora da se dobro pripremi da dobije slučaj.

„Prije nego što uđemo u meritum slučaja, da li će ovaj slučaj biti dovoljno argumentovan na sudu ili ne, mora se ispitati prihvatljivost slučaja kako se ova tužba ne bi odbacila kao nezakonita i da na neki način Kosovo postane neozbiljna država pred međunarodnim institucijama. U svakom slučaju, Kosovo treba da ima veoma dobru odbranu, jer u političkom aspektu, bez obzira na konačnu odluku, to može imati svoje negativne posljedice“, rekao je Šalja.

Tužba za genocid nad Srbijom bila je izborno obećanje Pokreta Samooprdeljenje na prošlim izborima. Predstavnici institucija često pominju mogućnost podnošenja tužbe za genocid. Na ovu temu juče i danas govorio je predsjednik parlamenta Gljauk Konjufca, koji je između ostalog rekao da je Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova.

(Radio Kosova, RTK2)