Connect with us

Kosovo

Konjufca: Nema formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom bez povratka Srba u institucije

Objavljeno

-

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da neće biti formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom bez povratka Srba u institucije i dodao kako su to saopštile i zemlje Kvinte, prenosi Koha.

“Čuo sam zemlje Kvinte koje su govorile da nema Zajednice bez povratka Srba u institucije. Recite mi da li se promenila pozicija zemalja Kvinte? Ne možete uslovljavati Zajednicu opština sa srpskom većinom ucenom Kosova iz Beograda. Doći ćete na Kosovo, registrovati se na Kosovu, učestvovati na izborima na Kosovu i institucije će biti popunjene vašim predstavnicima. Šta se desilo? Napustili su opštine, mi smo nastavili svoj put izborom novih gradonačelnika na sjeveru. Odgovorni su oni koji se nisu prijavili“, rekao je Konjufca.

On je naveo da je Srpska lista izabrala da ostane van kosovskih institucija.

“Srpska lista je odabrala drugi put, a to je ostati van institucija, organizovati neku pobunu ili šta ja znam, po naredbi Aleksandra Vučića. Ne možemo da prihvatimo ovaj scenario, imamo svoje demokratske instrumente. Predsjednici su izabrani, položiće zakletvu, jedan gradonačelnik je već položio zakletvu, a ostali će kasnije. Dakle, ovako ćemo ići napred, drugog puta nema”, rekao je Konjufca.

On je naveo da sporazum dogovoren u Briselu, kao i plan implementacije iz Ohrida, treba da budu u potpunosti sprovedeni.

“Mislim da sporazum nema uslove. Greška je imati polazno stanovište koje podrazumeva uslove. Sporazum, ako ga pažljivo pročitate, ima hronološki poređan redosled koraka posle člana 2 dokumenta. Član 2 sporazuma stupa na snagu onog trenutka kada se strane dogovore o sporazumu, a to je da države funkcionišu kao suverene, sa međusobnim pravima koje imaju jedna prema drugoj. Srbija to osporava. Da nije bilo člana 2, koji će odmah stupiti na snagu, premijer Kurti ne bi prihvatio sporazum. Taj sporazum bi počeo sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, Vlada Kosova ne bi imala interes da ga potpiše. Kakvo je ovo ponašanja dvije suverene države, kada Srbija piše drugim zemljama protiv vizne liberalizacije za Kosovo? Ovo pokazuje da je za Srbiju taj sporazum ‘nula’, da za nju ne postoji”, rekao je Konjufca.

(Agencije)