Connect with us

Kosovo

Kurti: Pravosudni i tužilački sistem moraju biti lišeni političkih uticaja

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na prvom radnom sastanku za izradu Strategije za borbu protiv korupcije rekao da treba težiti uspostavljanju društva koje pokazuje nultu toleranciju na korupciju, mito i ugovore u zamjenu za novac, prenosi Koha.

Kurti je rekao da je indeks organizacije “Transparensi internešenel” dobar pokazatelj borbe protiv korupcije i dodao da je borba Vlade protiv te pojave uticala i na rast privrede.

On je dodao da treba stvoriti ambijent da sudije i tužioci budu lišeni političkog uticaja i da donose odluke na osnovu stručnog usavršavanja.

“Pokazali smo da javni funkcioner radi da služi građanima, a ne da se obogati. Tokom dvogodišnje vlade pokazali smo opipljive rezultate u borbi protiv kriminala i šverca, što je rezultiralo hapšenjem preko 3.200 ljudi, od čega preko 300 javnih funkcionera, a 38 uhapšenih samo u slučaju subvencija“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da se reformu nastavljaju proverom visokih pozicija u pravosudnom i tužilačkom sistemu i borbom protiv neopravdanog bogatstva kod Državnog zavoda za oduzimanje imovine.

“Korupcija već dugo šteti našem društvu, podriva našu demokratiju i napredak zemlje. Ali danas smo okupljeni da ispunimo poverenje koje nam je ukazano. Naša je dužnost da kroz institucionalnu reformu i stvaranje pravne infrastrukture za otkrivanje korisnika fonda sačuvamo državnu imovinu i državni budžet. Moramo da skrenemo pažnjuna javne nabavke i obezbedimo da svako neodgovorno preduzeće bude na crnoj listi. Dužni smo da stvorimo ambijent u kome je pravosudni i tužilački sistem lišen svakog političkog uticaja i deluje samo na osnovu lične savesti i stručne obuke sudije i tužioca na osnovu kojih se sudi javnosti”, rekao je Kurti.

(Koha ditore, Kosovo online)