Connect with us

Kosovo

Kurti: Pravosudni i tužilački sistem moraju biti lišeni političkih uticaja

Published

on

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na prvom radnom sastanku za izradu Strategije za borbu protiv korupcije rekao da treba težiti uspostavljanju društva koje pokazuje nultu toleranciju na korupciju, mito i ugovore u zamjenu za novac, prenosi Koha.

Kurti je rekao da je indeks organizacije “Transparensi internešenel” dobar pokazatelj borbe protiv korupcije i dodao da je borba Vlade protiv te pojave uticala i na rast privrede.

On je dodao da treba stvoriti ambijent da sudije i tužioci budu lišeni političkog uticaja i da donose odluke na osnovu stručnog usavršavanja.

“Pokazali smo da javni funkcioner radi da služi građanima, a ne da se obogati. Tokom dvogodišnje vlade pokazali smo opipljive rezultate u borbi protiv kriminala i šverca, što je rezultiralo hapšenjem preko 3.200 ljudi, od čega preko 300 javnih funkcionera, a 38 uhapšenih samo u slučaju subvencija“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da se reformu nastavljaju proverom visokih pozicija u pravosudnom i tužilačkom sistemu i borbom protiv neopravdanog bogatstva kod Državnog zavoda za oduzimanje imovine.

“Korupcija već dugo šteti našem društvu, podriva našu demokratiju i napredak zemlje. Ali danas smo okupljeni da ispunimo poverenje koje nam je ukazano. Naša je dužnost da kroz institucionalnu reformu i stvaranje pravne infrastrukture za otkrivanje korisnika fonda sačuvamo državnu imovinu i državni budžet. Moramo da skrenemo pažnjuna javne nabavke i obezbedimo da svako neodgovorno preduzeće bude na crnoj listi. Dužni smo da stvorimo ambijent u kome je pravosudni i tužilački sistem lišen svakog političkog uticaja i deluje samo na osnovu lične savesti i stručne obuke sudije i tužioca na osnovu kojih se sudi javnosti”, rekao je Kurti.

(Koha ditore, Kosovo online)