Connect with us

Lokalne

Košće dva puta godišnje mjesto okupljanja i centar kulturnih dešavanja

Objavljeno

-

Da je Košće, mjesto na tromeđi Zlipotoka, Globočice i Kruševa, nedaleko od Restelice, idealno mjesto za okupljanje potvrđuje 8. maj, a od prošle godine i 1. avgust, kada se za Dan dijaspore Gore okupio neviđeni broj ljudi.

Košće 8. maja

Košće je kao mjesto koje nas okuplja dva puta godišnje postalo bastion očuvanja gorske tradicije i kulture. 8. maja, poseban značaj mu daju gorsko ruho i pjesme, a 1. avgusta bogat kulturno-muzički program.

Dani dijaspore Gore 2023.

Tradicija okupljanja i organizovanja muzičkog programa 8. maja traje u kontinuitetu od 2014. godine. Nosilac ove ideje je Murat Muška, predsjednik NVO “Biser Restelica” uz podršku muzičke grupe “Braća Muška” i aktivista iz Kruševa, Zlipotoka, Globočice i Restelice.

Muzički program 8. maja i Dan dijaspore Gore 1. avgusta biće organizovani i ove godine, kaže za radio Gora Murat Muška.

“Muzički program 8. maja i Dan dijaspore Gore 1. avgusta biće organizovani i ove godine. Prošle godine, Dan dijaspore finansirala je Opština Dragaš. Očekujemo da će nas opština podržati i ove godine. Međutim, iako nas opština ne podrži finansijski, 1. avgusta ćemo organizovati Dan dijaspore Gore, jer sudeći po broju okupljenih, posebno mladima je stalo do ovakvih događaja, zato smatram da je važno da ovo nastavi. I ove godine za Dan dijaspore Gore biće upriličen bogat kulturno-umjetnički program.“, ističe Murat Muška.

Murat Muška dodjeljuje zahvalnicu Ramizu Huseini, našem poznatom izvođu izvornih pjesama (Dani dijaposre Gore 2023. )

Pored muzičkog programa 8. maja na Košću, Braća Muška održaće muzički program 9. i 10. maja u Restelici.