Connect with us

Kosovo

Koha: Biće kažnjeni građani koji imaju, a ne prijave druga lična primanja

Objavljeno

-

Građane koji ne prijave druga lična primanja, osim zarade, kazniće Poreska administracija Kosova (PAK). Za prijavljivanje ovih godišnjih prihoda biće vremena do 31. marta ove godine. Međutim, Poreska administracija nije predstavila nikakvu konkretnu proceduru kako da se naplate porezi od građana koji ne prijave prihode.

Građani će do 31. marta imati rok da Poreskoj administraciji Kosova prijave svoje godišnje lične prihode, u suprotnom će biti kažnjeni.

Prema članu 48. Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, prijavljivanje je obavezno od 2015. godine, ali je Poreska administracija odlučila da se počne striktno od ove godine.

Pored plate, prema Poreskoj administraciji, građani će morati da prijave i druge prihode.

Primer: „Kada lice pored zarade ima i druge prihode, kao što su prihodi od zakupnine, prihodi od prodaje pokretnih i nepokretnih stvari ili drugi prihodi, dužno je da ih iskaže preko novog obrasca za fizičko lice“, navodi se u odgovoru Poreske administracije Kosova.

Međutim, građani su postavljali mnoga pitanja o tome šta bi još trebalo konkretno da se navede, za koja je Poreska administracija najavila da će da odgovori pojašnjenjem u narednim danima.

Prijavljeni prihodi će se oporezivati po poreskim stopama na Kosovu. Građani ne plaćaju porez na dohodak fizičkih lica do 80 evra mesečno. Preko 80 do 250 evra građani plaćaju porez od 4 odsto mesečno. Preko 250 do 450 plaćaju 8 odsto, a preko 450 i više 10 odsto.

Ali, Poreska administracija nije tačno predstavila kako će naterati građane da prijave druge prihode, niti kako će identifikovati one koji imaju i ne prijavljuju.

Međutim, za one koji ne ispune ove poreske obaveze predviđene su kazne.

„Kroz elektronski softver koji KPA posjeduje, kao i druge izvore informacija, identifikuju se utajivači poreza. KPA kontinuirano nastoji da sve poreske obveznike učini svesnim da dobrovoljno ispunjavaju svoje poreske obaveze u skladu sa zakonom, dok je u slučaju neizvršavanja obaveza kazna za neprijavljivanje individualnih prihoda od strane pojedinca ista kao i za preduzeća, samo da se vrednosti kazni razlikuju“, navodi se dalje u odgovoru Poreske administracije Kosova.

Prema mišljenju ekonomiste, Ertona Bege, “država ne bi trebalo silom da primorava građane da se izjašnjavaju”, pošto je ovaj zakon postojao davno i nije bilo svesti građana.

„Ne očekujem da će građani u velikoj meri reagovati na ovo, pa bi bilo besmisleno da se kažnjavaju u ovolikom broju jer svoja lična primanja u ovoj godini nisu prijavili po zakonskim uslovima, pošto je zakon na mjestu nekoliko godina i nikada to nisu učinili. Ovde može biti odgovorna Vlada koja nije dovoljno uradila na podizanju svesti građana o njihovim obavezama prema državi po pitanju ličnih primanja“, rekao je Bega.

Prijava poreza na dohodak fizičkih lica se vrši putem elektronskog obrasca na sajtu Poreske administracije Kosova.

(Koha, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply