Connect with us

Kosovo

Kfor: Nema zabrinjavajućih činjenica na sjeveru, izbegavati jednostrane akcije

Objavljeno

-

Prisustvo Kfora na sjeveru Kosova se nastavlja, a do danas nemamo nijednu činjenicu koja bi mogla da izazove zabrinutost, navode iz Kfora i dodaju da je neophodno izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja, prenosi Gazeta ekspres.

Iz Kfora navode da nije došlo do promene u stavu snaga misije predvođene NATO.

“Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija na Kosovu, kosovskih bezbjednosnih organizacija i Generalštaba Oružanih snaga Srbije”, naglasio je Kfor.

Po pitanju registarskih tablica iz Kfora je saopšteno da još nema detalja i da trenutnu situaciju karakterišu različita pitanja, od kojih svako ima politički karakter.

„Znamo da sve strane vredno rade na riješenju, ali još uvijek nemamo detalje”, poručili su iz Kfora.

Dodaje se da Kfor svoju misiju, zasnovanu na Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, sprovodi tako što pažljivo prati situaciju na terenu i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi.

“Neophodno je izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja“, saopštio je Kfor.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)