Connect with us

Kosovo

EULEX: 105 pripadnika patrolira na sjeveru Kosovu

Objavljeno

-

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu EULEX saopštila je da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na sjeveru Kosova, nekoliko dana prije isteka roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

EULEX je ujedno potvrdio da je 31. jula ove godine primetio „značajno i uznemirujuće prisustvo naoružanih na barikadama podignutim na Severu Kosova“.

Usled toga, EULEX kaže da je pojačao nadzorne patrole na sjeveru Kosova i da prisustva naoružanih osoba nakon 31. jula nema.

„Srećom [EULEX] nije naišao na slično prisustvo od tada“, naveli su iz ove misije za Gazetu Express.

Rok za preregistraciju vozila ističe za samo nekoliko dana, te, kako prenosi Gazeta Express, usled povećane bojazni da bi i sada moglo doći do porasti tenzija, EULEX patrolira na sjveru Kosovo i „pomno prati sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbjednost Kosova, kao i bezbjednost svih zajednica na Kosovu“.

„Naša specijalizovana jedinica policije, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na sjeveru Kosova kako bi bolje razumela situaciju. Kao druga linija odgovora na Kosovu, EULEX ima blisku koordinaciju i sa Kosovskom policijom i sa KFOR-om, odnosno sa prvom i trećom linijom odgovora na Kosovu. Na zahtjev Kosovske policije, EULEX je spreman da odlučno deluje kao druga linija odgovora, kako bi smanjio tenzije i zaštitio sve od bilo kakve pretnje – bez obzira na etničku pripadnost, starost ili pol“.

EULEX-ove „snage za brzo reagovanje“ su u pripravnosti 24 sata dnevno u Mitrovici i imaju veoma kratko vreme odziva, piše Gazeta Express.

Ako bude potrebno, iz Misije navode da je spremna da uključi rezervnu specijalizovanu policijsku jedinicu za povećanje snaga na terenu i operativnih kapaciteta.

„Da bi testirali operativnu spremnost i obezbjedili blisku koordinaciju svih bezbednosnih službi, EULEX, KFOR i Kosovska policija redovno sprovode zajedničke vežbe. Bezbjednost žena, muškaraca, djevojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu je glavni prioritet EULEX-a i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da podržimo stabilnost Kosova i doprinesemo bezbednosti njegovog stanovništva“, navodi se u odgovoru EULEX-a za Gazetu Ekpres.

(Gazeta ekspres, Kossev)