Connect with us

Kosovo

KFOR: Dijalog jedini način za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je saopštila da je dijalog Kosova i Srbije, kojim posreduje Evropska unija, jedini način da se postigne “dugoročna stabilnost i da se smire tenzije na sjeveru Kosova”.

Iz KFOR-a pozdravljaju napore međunarodne zajednice da se dve strane vrate dijalogu o normalizaciji odnosa.

“Pozivamo sve strane da se sastanu sa ciljem deeskalacije situaciju i da se uzdrže od provokativnih akcija koje su protiv interesa svih na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su u stalnom kontaktu i koordinaciji sa svim domaćim i međunarodnim faktorima, uključujući predstavnike kosovskih institucija, misije EU za vladavinu prava (EULEX), misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) i sa Ministarstvom odbrane Srbije.

“KFOR je i dalje oprezan i u potpunosti sposoban da ispuni svoj mandat koji proizilazi iz rezolucije UN 1244, da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu”, navode iz KFOR-a.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su prošle nedelje odvojene sastanke sa evropskim posrednicima u dijalogu. Visoki predstavnik EU Žozep Borell (Josep Borrell) je potom rekao da ovi sastanci nisu dali rezultate.

Tenzije na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, podignute su krajem maja, kada su kosovske vlasti, iz asistenciju policije, preuzeli opštinske zgarde u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Tome se usprotivilo lokalni srpsko stanovništvo koje svakodnevno protestuje sa zahtjevima da albanski gradonačelnici ne dolaze na posao i da se povuče policija Kosova.

Srbi su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju njihove rezultate. Međunarodna zajednica zatražila hitnu deeskalaciju uz raspisivanje novih izbora.

(RSE)