Connect with us

Kosovo

KEDS: Elektroenergetska situacija neizvesna, potrebna štednja struje

Objavljeno

-

Kosovska elektrodistribuciona mreža (KEDS) pozvala je građane da štede struju i preorijentišu se za grejanje stambenih prostora na druge energente i upozorila da je situacija “veoma nestabilna”, prenosi Koha.

Portparol KEDS Viktor Bužala rekao je da je evropska energetska kriza pogodila i Kosovo, te da je povećanje tražnje, s jedne strane i smanjenje proizvodnje, s druge strane, dovelo do toga da cena električne energije poraste širom Evrope.

“Cijena energije koja je na Mađarskoj berzi – HUPKS iznosila 295 evra po megavatu, u periodu od 4. do 10. jula porasla je na 348 evra po megavatu, dok je u periodu od 11. do 17. jula dostigla cenu od 419 evra po megavatu. Od 18. do 24. jula megavat struje koštao je 506 evra. Ovih dana je oboren rekord, dostigavši u jednom trenutku preko 735 evra po megavatu”, kazao je Bužala.

Kako je dodao, ta situacija je pogodila i Kosovo i može se definisati kao veoma neizvesna.

“Na tenderima koje smo nedavno održali, u većini slučajeva nismo prihvatili nijednu ponudu. U slučaju ponude, prikazuju se ekstra visoke cijene u skladu sa tržišnim uslovima. Stvarena je veoma neizvesna situacija”, saopštio je portparol KEDS.

Kosovska elektrodistribuciona mreža je apelovala na potrošače da štede struju i za zimsku sezonu obezbede alternativno grejanje.

“Zato u ovim okolnostima tražimo od potrošača da kreiraju mehanizme uštede. Preduzimanjem ovih radnji značajno se smanjuje potreba za uvozom i istovremeno se povećava sigurnost snabdevanja, što umnogome zavisi i od stabilnosti lokalne proizvodnje“, navodi se u saopštenju KEDS.

(Koha, Kosovo online)