Connect with us

Kosovo

Kosovo i MCC potpisali sporazum vrijedan 236,7 miliona dolara

Objavljeno

on

Kosovo je sinoć u američkom Kongresu potpisalo sporazum sa američkom Milenijum čelindž korporejšn (MCC) o Kompaktnom programu, ukupne vrednosti 236,7 miliona dolara, prenosi RTK.

Sporazum su potpisale izvršna direktorka MCC Alis Olbrajt i kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, a u prisustvu predsjednice i premijera Kosova Vjose Osman ii Aljbina Kurtija.

Kroz ovaj sporazum, Kosovo ima koristi od dva projekta, što se u isto vrijeme smatra najvećom investicijom američke vlade na Kosovu, a dodaje se i da je cilj sporazuma smanjenje siromaštva na Kosovu kroz ekonomski rast i održivo snabdevanje energijom.

Sporazum potpisan u Vašingtonu moraće da bude ratifikovan u Skupštini Kosova sa dvije trećine glasova.

Prije ceremonije potpisivanja sporazuma, Alis Olbrajt, izvršna direktorka MCC-a, istakla je da će od sporazuma imati koristi “milioni ljudi”.

“Očekuje se da će ove investicije koristiti milionima ljudi. Danas su Kosovo i MCC potpisali sporazum od 263 miliona dolara. Četiri od 10 kuća na Kosovu trenutno se suočavaju sa nekim oblikom energetskih problema. Moj tim je uradio mnogo posla da bi stigao u ovaj važan trenutak. U 49 zemalja od 2004. SAD su uložile milione”, rekla je ona.

Dodala je da je energetika ključna za razvoj, kao i da će kroz Program biti velikih ulaganja u energetiku, poput stvaranja baterija za skladištenje energije.

“Vlada Kosova će takođe doprineti 35 miliona dolara. SAD su veoma ponosne na partnerstvo sa Kosovom u ovim sporazumima”, naglasila je Olbrajtova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je pred prisutnima da je Kosovo ponosno što pored sebe ima SAD koje su “bile dom za Kosovo u teškim vremenima”.

“Srećni smo što smo ovdje sa vama, u instituciji koja je odigrala važnu ulogu za našu nezavisnost i koja nas je uvijek podržavala. Suvereno Kosovo, sa rastućom ekonomijom, ponosno je što ima SAD pored sebe. SAD su naš najmoćniji saveznik, to su dvije države, dva naroda koji imaju posebnu vezu. Ova ceremonija potvrđuje kakav je ovaj odnos, da stojimo jedni uz druge u teškim i dobrim vremenima”, rekla je predsjednica.

Osmani je dalje naglasila da će takve investicije biti najbolje nasleđe budućih generacija Kosova.

“SAD nam još više ekonomski pomažu ovim sporazumom, stojeći uz nas i da vidimo ovaj poseban uspijeh, kako bismo mogli da postignemo još više u godinama koje dolaze. Ovog puta ove investicije će postati najbolje nasleđe generacija koje dolaze”, rekla je ona.

Istakla je da je Kompakt program najveća investicija u energetiku Kosova.

Ona je u govoru pomenula i bivšu državnu sekretarku madlin Olbrajt, za koju je rekla da bi bila ponosna da je živa.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je prije ceremonije potpisivanja sporazuma sa MCC istakao da je danas historijski dan za Kosovo i SAD, koji signalizira partnerstvo za zajedničke ciljeve, prenosi Kljan Kosova.

“Naša energetska strategija ispisuje naš put ka dekarbonizovanoj budućnosti. Ovaj kompaktni program je od suštinskog značaja, mi intenzivno radimo na tome da garantujemo snabdevanje energijom koje je pristupačno za sve”, nastavio je Kurti.

Kurti je nagovestio da će sporazum sutra biti prosleđen Skupštini na ratifikaciju.

(RTK, Kosovo online)