Connect with us

Kosovo

Kadriu: U 2021. uništeno 640 tona prehrambenih proizvoda

Objavljeno

-

Šef Agencije za hranu i veterinu Fljamur Kadriu kaže da je samo u 2021. uništeno oko 640 tona mesa i drugih prehrambenih proizvoda koji nisu imali rok trajanja, nisu bili uskladišteni u adekvatnim uslovima i prema njima trgovci nisu pravilno postupali, prenosi Ljajmi.

On je rekao da na tržištu ima proizvoda koji nisu u skladu sa zakonskom regulativom, testovima ili laboratorijskim ispitivanjima.

“Neki od njih nemaju odgovarajuću dokumentaciju. Nekima je istekao rok trajanja i preduzeća su zahtjevala da se ovi proizvodi zbrinu kako se ne bi vratili u lanac ishrane. Imamo različite količine mesa, mlijeka, uništenih, ali imamo i sokova”, naglašava Kadriu i dodaje da su zato uništene velike količine prehrambenih proizvoda.

On kaže da je povećan broj pritužbi potrošača na loš kvalitet proizvoda na kojima nije naznačen rok trajanja i da su one prioritetno obrađene.

“Imali smo veliki broj pritužbi prošle godine, što smatram pozitivnim. Opšta komunikacija je omogućila da se do informacija dođe što je brže moguće. Čak i preko centra za zaštitu potrošača, skoro svakodnevno imamo informacije”, rekao je Kadriu.

Naveo je da je Agencija, u okviru svog rada na spriječavanju širenja kovida-19, kaznila više od 4.000 privrednih subjekata i više od 2.000 građana.

“To nije najpoželjnija mjera, ali je glavni cilj postignut. Veliki broj preduzeća je privremeno zatvoren”, naglasio je on u intervjuu za Kosovo pres.

Međutim, zbog veće kontrole nad sprovođenjem mjera protiv kovida-19, Kadriu priznaje da je nadzor nad sprovođenjem zakona o duvanu stavljen po strani.

“Imamo kritike u pogledu kontrole duvana, ali to jer su inspektori angažovani za kontrolu zbog kovid-19. Međutim, to ne znači da nećemo preduzeti mjere i primjeniti zakon o duvanu, zakon koji štiti javno zdravlje. Pored pandemije, naši inspektori će biti obučeni da prate sprovođenje zakona o duvanu. Posvećeni smo da od januara krenemo u veću primenu zakona o duvanu”, rekao je Kadriu.

Prema njegovim rječima, Agencija za hranu i veterinu je procesuirala 150 predmeta sudovima za prekršaje.

Agencija trenutno ima oko 170 inspektora, pri čemu od januara ova Agencija počinje kontrolu i preko digitalizovanog sistema, elektronske kontrole.

(Lajmi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply