Connect with us

Islam

Jezik čovjeka spušta u ponor ili uzdiže na najviše stepene

Objavljeno

-

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– Vjera je urođeno (prirodno) svojstvo, dok nevjerstvo zahtijeva tvrdoglavost veličine planina i sljepoću za istine jasne kao svjetlost.

– Prvo što čovjek izgubi sa šezdeset godina nisu zubi ili kosa, već planovi za budućnost. Do jučer je imao projekte, programe i aktivnosti čije rezultate je s nestrpljenjem iščekivao, a sada je njegova budućnost postala njegov dan, ništa više.

– Bio si voljen kada si rođen. Bit ćeš voljen kada umreš. Potrudi se da budeš voljen i između ta dva perioda.

– Tvoja ruka je ta kojom kopaš svoj mezar i kreiraš svoju sudbinu, a tvoj jezik je taj koji te spušta u ponor ili uzdiže na najviše stepene. Ti si ono što govoriš i ono što radiš. Pogledaj šta radiš i znat ćeš svoje sutrašnje prebivalište.

– Ne uči svoju djecu da budu bogati. Nauči ih da budu sretni. Jer, kad odrastu, znat će vrijednost stvari, a ne njihovu cijenu.

– Osoba koja te voli nikada te neće ostaviti. Jer, čak i da postoji sto razloga za odlazak, ona će naći jedan razlog da ostane.

– Postoji ogromna razlika između biti ljudsko biće i ponašati se kao ljudsko biće. Malo je onih koji znaju razliku.

– Jedi svoju hranu kao lijek, da ne bi jeo lijek kao hranu.

– Šest najboljih doktora na svijetu su: Sunčeva svjetlost, duševni mir, vježbanje, hrana, samopouzdanje i iskreni prijatelji. Čuvaj ih u svim fazama svoga života i uživaj u životu.

(Saff.ba)