Connect with us

Kosovo

Jašaraj: Zabrinut sam zbog smanjenja broja učenika i odlaska nastavnika sa Kosova

Objavljeno

-

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj, smatra da su natalitet i odlazak nastavnika sa Kosova uznemirujući, prenosi Ekonomija onlajn.

Jašaraj kao razlog odlaska nastavnika sa Kosova navodi da su razočarani Zakonom o platama, ali i zbog upozorenja o ponovnom testiranju.

„Iskreno da vam kažem, obrazovanje Kosova je dosta pogođeno padom stope nataliteta, ali i odlaskom, nažalost, najvitalnijeg dela na Kosovu. Vidim frustraciju nastavnika zbog Zakona o platama. Vidim da se vrši stalni pritisak na njih, javno vređanje, čak imamo izjave pojedinaca da Vlada nije distancirana da proizvodimo nepismene ljude da to nisu dobri radnici”, kaže Jašaraj.

Rinor Ćehaja, direktor Instituta “EdGuard”, navodi da smanjenje broja učenika nije iznenađujuće.

“Ono što iznenađuje je nedostatak institucionalnog odgovora koji bi ponudio održivo i strateško rješenje ovog problema. To rješenje dolazi kada prvo izvršimo analizu podataka, odnosno dokaz o tome koji je tačan broj učenika u našim školama, tačan broj naspram broja nastavnika, naspram školskih prostora i tek onda možemo uporediti sa statističke projekcije koje bi nam dale putokaz o strukturiranju škola na nivou zemlje“, rekao je Ćehaja.

(Ekonomia online, Kosovo online)