Connect with us

Kosovo

Poskupljenje struje uticaće na porast cijena ostalih proizvoda

Objavljeno

-

Usled pandemije, a potom i sukoba u Ukrajini, na Kosovu je prosečna stopa inflacije na kraju 2022. godine bila 12 osto, a pozanavaoci ekonomskih prilika i proizvođači upozoravaju na nova poskupljenja svih proizvoda, zbog povećanja cene struje, prenosi Reporteri.
Od 1. aprila na Kosovu su stupile na snagu nove tarife za električnu energiju sa povećanjem od 15,4 odsto za sve kategorije potrošača.

Vasnik fabrike ulja na Kosovu Siljejman Konuševci kaže za Radio Slobodnu Evropu da poskupljenje električne energije povećava troškove proizvodnje.

“U ovom trenutku, litar ulja je 1,15 do 1,20 evra. Ne možemo zadržati ovu cenu koju sada imamo sa trenutnim povećanjem cene struje. Siguran sam da će litar ulja biti do 1,30 evra”, kaže Konuševci.

Slično uverenje izražava i predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna.

„Poskupljenje struje nije dobra vest za privredu. To je dodatni trošak za domaće proizvođače i uticaće na cenu ostalih proizvoda“, kaže Rafuna.

Prema njegovim rečima, povećanje tarifa električne energije dovodi lokalne proizvođače u nelojalnu konkurenciju kompanijama koje izvoze na Kosovo.

“Zemlje poput Nemačke, Italije, Hrvatske, njihove vlade su subvencionisale preduzećima razliku u povećanju cene struje. To, automatski, nije uticalo na proizvođača da ima dodatne troškove”, ističe Rafuna.

Proizvođači na Kosovu su se više puta žalili na nelojalnu konkurenciju, visoke kamate i nepovoljnu fiskalnu politiku.

Radio Slobodna Evropa je ranije pisala da su zbog takve situacije proizvodi sa Kosova često skuplji od uvoznih.

Rafuna kaže da proizvođači nisu naišli na podršku kosovskih institucija.

“Izostao je javno-privatni dijalog. Tražimo uspostavljanje fer i transparentne komunikacije između privrede i Vlade. Tražimo da se pre donošenja bilo kakve odluk razgovara sa privrednicima kako bi se znali efekti koje relevantna odluka može imati”, dodaje Rafuna.

Vlada Kosova je u proteklom periodu subvencionisala vlasnike preduzeća, isplaćivanjem plate radnika za šest meseci, u iznosu od 264 evra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će Vlada nastaviti da podržava građane.

Vlada je od septembra prošle godine subvencionisala sve građane koji mesečno troše manje struje, u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Svaki potrošač koji uštedi najmanje pet odsto dobija subvenciju u visini dvostrukog procenta uštede i ova vladina subvencija je i dalje na snazi.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je u januarskom intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će inflacija pasti u drugoj polovini ove godine.