Connect with us

Kosovo

Kurti: OVK se na Košarama borila za oslobođenje, Srbi za zemlju koja nije bila njihova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocjenio je danas, povodom 24. godišnjice od početka bitke na Košarama, da se “OVK borila za oslobođenje od Srbije, dok su se srpske snage borile za zemlju koja nije bila njihova“.

Kurti je na Fejsbuku naveo da su 9. aprila 1999. godine vojnici OVK napali srpsku vojsku kako bi probili granicu između Albanije i Jugoslavije.

Kako je naveo, vojnicima OVK pomagala je albanska vojska i NATO, dodajući da je za dva mjeseca koliko su trajale borbe, poginulo oko 100 vojnika OVK i isto toliko pripadnika srpskih snaga.

„Vojna kontraofanziva Srbije nije uspjela protiv vojnika OVK koji su uspeli da zadrže svoje položaje. U ovim borbama vojnicima OVK je pomagala albanska vojska odnosno Kukeška divizija, koja je sa granice odgovorila artiljerijskim oružjem na srpske vojnike, a vojnici OVK su imali koristi od NATO vazdušnih napada na srpske položaje, u kojima je poginulo 16 srpskih vojnika“ naglasio je Kurti.

Prema njegovim riječima, među jedinicama OVK bilo je i stranih dobrovoljaca koji su se pridružili „pravoj borbi za slobodu“, dok je među srpskim vojnicima “bilo ruskih plaćenika”.

„U historiji borbe za oslobođenje Kosova, bitka na Košarama može se posmatrati i kao panorama svih bitaka, u kojoj se mogu pročitati karakteristike obe zaraćene strane. Oslobodilačkoj vojsci Kosova su u borbi za oslobođenje Kosova od Srbije pomogla i braća vojnici iz Albanije. OVK je svojom pravednom borbom za slobodu, dobila podršku stranih dobrovoljaca, ali prije svega od NATO saveza, koji je ubrzao potpuno oslobođenje Kosova. Sa druge strane, onima koji su se borili u nepravednoj borbi i za zemlju koja nije bila njihova, srpskim snagama je bitka na Košarama bila pakao na zemlji“ navodi Kurti.

Ističe da je “bitka na Košarama jedna od najvećih i najznačajnijih borbi OVK, jer je probijanje granice između Kosova i Albanije spojilo narod koji je bio razdvojen jedan vek, ali i olakšalo prolaz naoružanja i dobrovoljaca OVK iz Albanije na Kosovo”.

(Kosovo online)