Connect with us

Kosovo

Istraživanje: Građani najviše novca troše na hranu, mnogi nisu u mogućnosti da plate račune

Objavljeno

-

Prema istraživanju budžeta porodične ekonomije za 2022. godinu Agencije za statistiku Kosova, građani najviše novca troše na hranu i plaćanje kirije za stanovanje, dok 19 odsto domaćinstava nije u mogućnosti da redovno plaća mjesečne račune, prenosi Nacionale.

„Porodična domaćinstva često nisu u mogućnosti da plaćaju na vrijeme račune kao što su računi za kiriju, krediti, porezi, opštinski troškovi , odnosno računi, redovno održavanje”, ističe se u izvještaju Kosovske agencije za statistiku.

Za ekonomistu Imera Racija takva situacija je nastala zbog povećanja cijena i male pomoći Vlade Kosova.

„Životni standard je pogođen, jer je povećanje cijena otežalo potrošačku korpu. Među pogođenima su i oni koji imaju fiksna primanja koja nisu porasla, odnosno nisu pratila inflaciju. Pomoć je bila mala i ovaj teret se prebacuje na Vladu, oni su povećali cijene, i tako opteretili porodičnu privredu, poskupljenjem vraćaju date subvencije“, rekao je Raci.

Raci smatra da Vlada mora da poveća minimalnu zaradu i penzije.

„Nepromenjena minimalna plata i penzije, kao i povećane cijene zahtjevaju pruženu ruku Vlade, inače će se ova kriza produbiti i još više otežati život građana”, rekao je on.

Prema istraživanju Kosovske agnecije za statistiku, hrana, stanovanje, prevoz, odeća, predstavljaju 85 procenata ukupne potrošnje.

„Najveći deo kućnog budžeta koristi se za hranu i bezalkoholna pića i obračunava se na 4.389 evra”, navodi se u izvještaju.

Drugi najveći izdaci su računi za stanovanje, oko 14 odsto ili 1.137 evra mesečno, dok izdaci porodičnog budžeta za zdravstvo u 2022. godini iznose 215 evra mjesečno.

Prema istraživanju, građani Kosova najmanje novca troše tokom praznika.

Prema Kosovskoj agenciji za statistiku, u 2022. godini plate iz privatnog i javnog sektora bile su najvažniji izvor prihoda na Kosovu za oko 50 odsto domaćinstava, dok je za osam odsto domaćinstava glavni izvor prihoda iz inostranstva.

(Nacionale, Kosovo online)