Connect with us

Kosovo

Kurti: Želimo evropsko rješenje u dijalogu, sporazume sprovoditi bezuslovno

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je Kosovo opredeljeno za normalizaciju odnosa, i da u dijalogu sa Srbijom želi evropsko rješenje, kao i da se sporazumi sprovode bezuslovno, prenosi Reporteri.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerima Holandije i Luksemburga Markom Ruteom i Gzavije Betelom, zahvalio obojici na posjeti i kontinuiranoj podršci Kosovu.

“U ovim važnim vremenima za demokratiju, bezbjednost i mir u našem regionu i na našem kontinentu, u ime naroda Kosova, zahvalio sam obojici premijera na posjeti. Naše zemlje imaju odlične i sve bliskije odnose. Vaša podrška ekonomskom razvoju i demokratskom napretku nam je veoma pomogla. U spoljnoj politici smo u potpunosti usklađeni sa članom 31. Ugovora o Evropskoj uniji, kao i sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, rekao je Kurti.

On je naglasio da je na sastanku sa dvojicom premijera jasno stavio do znanja da je Kosovo opredeljeno za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

“Što se tiče dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, naglasio sam da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima. Želimo evropsko rešenje i za to imamo osnovni sporazum od 27. februara i aneks o impementaciji za koji želimo da se primeni u potpunosti, bez odlaganja i bez uslova. Demokratije su solidarne jedna s drugom u suočavanju sa autokratijama, stoga je demokratski napredak Kosova i prilika za EU da pogura napred reforme i transformaciju Zapadnog Balkana”, rekao je Kurti u obraćanju medijima.

Kurti je naglasio da je “demokratski napredak Kosova dobra prilika za EU ​​da transformiše Zapadni Balkan”.

„Takođe sam tražio od dvojice premijera da nam pomognu u pogledu programa NATO, i da idemo dalje ka dobijanju upitnika Evropske komisije u vezi sa članstvom u EU, gdje smo već podneli zvaničnu aplikaciju“, dodao je Kurti.

Povodom odluke Vlade Kosova da “Severnu brigadu” i “Civilnu zaštitu” proglasi terorističkim organizacijama, Kurti je naveo da se zakoni na Kosovu “moraju poštovati”, te da je o toj odlucio obavestio visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, a da će o tome danas razgovarati i sa izaslanikom EU Miroslavom Lajakom, i tako potvrdio susret sa njim.

(Reporteri, Kosovo online)