Connect with us

Kosovo

Osmani: Deklaracija od 2.jula označila put ka slobodi i nezavisnosti Kosova

Objavljeno

-

Deklaracija od 2. jula obilježila je istorijsku prekretnicu ka slobodi i nezavisnosti, izjavila je predsjednica Kosova, Vjosa Osmani. Ustavna deklaracija, koju su objavili 114 delegata Skupštine Kosova, otvorila je put ka ostvarenju dugogodišnjeg sna o Republici Kosovo. Osmani je čestitala građanima 2. jul, naglašavajući da je taj datum simboličan događaj koji je označio prelomni trenutak ka slobodi i nezavisnosti.

“Ustavna deklaracija od 2. jula 1990. godine, koju je objavilo 114 delegata Skupštine Kosova, otvorila je put ka ostvarenju dugogodišnjeg sna o Republici Kosovo. Njihov čin je jasan dokaz da put ka državnosti zahteva posvećenost, žrtvu i hrabrost”, izjavila je Osmani.

Prema njenim riječima, tadašnji delegati su spojili ove ključne elemente, postavljajući temelje države Kosovo koji su konačno zapečaćeni 17. februara 2008. godine.

“Ustavna deklaracija od 2. jula predstavlja simboličan događaj koji je označio našu istorijsku prekretnicu ka slobodi i nezavisnosti”, rekla je Osmani, naglašavajući da “2. jul ostaje jedan od najvažnijih datuma za našu zemlju, jer je na njemu utemeljenje Republike Kosovo zasnovano na odlukama tadašnjih delegata”, naglasila je Osmani.

(RTK)