Connect with us

Kosovo

Ismaili: Građani koji imaju otvorene račune u evrima mogu da primaju sredstva iz bilo koje zemlje

Objavljeno

-

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili kazao je na sastanku sa ministrom za povratak i zajednice Nenadom Rašićem da Uredba o gotovinskom poslovanju ne zabranjuje primanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, niti ograničava menjanje novca bilo koje valute koju obavljaju licencirane banke.
Kako je saopšteno, svi pojedinci koji imaju pristup bankovnim računima mogu da primaju sredstva na svojim računima u evrima kroz različite pravne kanale.

“Svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje. U međuvremenu, oni koji još uvek nemaju račun mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK za pristup platnim računima za osnivanje usluge, koji za ugrožene grupe i socijalne šeme nema naknade za otvaranje niti održavanje, od 1. januara 2024. godine”, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Ismaili je obavestio Rašića da u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova rade četiri filijale banaka, tri mikro-finansijske institucije i preko 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmjenu. Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje deluju u toj oblasti se povećava, pošto je finansijska inkluzija cilj CBK, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno CBK će nastaviti da sprovodi svoj mandat ali će i informistai građane o svojoj uredbi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je za podne zakazao konferenciju za štampu na kojoj će medijima predočiti detalje Uredbe Centralne banke pa se očekuje da će pružiti detaljnije informacije o uredbi i njenim implikacijama.

(Radio Kim)