Connect with us

Lokalne

Inicijatori i aktivisti za otvaranje graničnog prijelaza Restelica-Strezimir organizovali zajedničko druženje

Objavljeno

-

U organizaciji inicijatora i aktivista za otvaranje graničnog prijelaza Restelica-Strezimir, 19. jula organinizovano je druženje svih aktera uključenih u proces od inicijative pa do redovnog sezonskog otvaranja ovog graničnog prijelaza.

Druženju i ručku prisustvovalo je nekoliko aktivista i sa makedonske strane, kao i nekoliko predstavnika institucija sa obadvije strane. Faton Asani, Samir Ajdini i Medat Kurtoski zbog obaveza nisu mogli prisustvovati druženju.

Murat Muška, jedan od najvećih aktivista sa kosovske strane za otvaranje graničnog prijalaza, istakao je da je druženje sa inicijatorima i aktvistima sa makedonske strane vrlo dobro i bratsko. Muška kaže da je želja za trajnim otvaranjem velika sa obije strane. Pohvalio je podršku od Besira Hodže, Emira Hodže i Izadžeta Age.

Murat Muška nadalje kaže kako niko nije vjerovao da će iz S. Makedonije doći bager da poravna jedan dio puta koji je bio zbog voda mnogo oštećen. Međutim, zahvaljujući upornosti i dobroj volji rukovodstva Nacionalnog parka “Mavrovo” na čelu sa Samirom Ajdinijem i njegovim zamjenikom Zafketom Vejapijem bager je obezbjeđen.

Među prisutnima bio je i Esat iz Žirovnice koji živi u Cirihu, a koji jednako kao i aktivisti sa kosovske strane sa svojom ekipom vrši pritisak i ukazuje na neophodnost uspostavljanja putne komunikacije, koja je od izuzetnog značaja prije svega za Gorski i Rekanski kraj, ali i za Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Adnan Redžeplar, zamjenik ministra Odbrane istakao je da će preostala dionica ovog puta sa kosovske strane biti asfaltirana i dovršena, te dodao da je došlo vrijeme da se konačno stavi tačka na asfaltiranje i trajno otvaranje graničnog prijelaza Restelica-Strezimir.

Hikmet Džindžo, predsjednik Restelice kazao je da je ova lijepota bila u “komi”, otvaranjem ovog graničnog prijelaza ovo mjesto je ponovo oživelo.

Adnan Mutaš, jedan od aktivista kaže da zamišlja da će jednog dana ovdje prolaziti autobus i dodaje da zatvorena granica znači zatvor.

Daut Šehu, vlasnik motela Dašo pozvao je turiste da posjete Restelicu i istakao da je njegova želja da zaživi turizam u ovom kraju. Šehu kaže da ima goste u motelu iz S. Makedonije, Španije, Engleske, Austrije kao i iz drugih država.

Izadžet Aga pohvalio je inicijatore i aktiviste i istakao da je otvaranje graničnog prijelaza značajno za sve stanovnike ovog prodručja.

Aktivisti smatraju da je otvaranje graničnog prijelaza i ograničavanje samo na kosovska vozila, maltene totalni promašaj. Naime, kako kažu, ako preko sezone, kada oko 60-80 posto populacije vozi strana vozila, ograničite samo na kosovska vozila, znači onemogućujete prelazak dijaspori cijelog regiona. Upućen je apel nadležnima da se ovakva odluka preinači i omogući se prijelaz za sva vozila.

Aktivisti sa obije strane zaključili su da je konačno otvaranje ovog prijelaza od velikog značaja za pogranične regije, kao i za dvije države.

Obzirom da je zainteresovanost, očito obostrana, obzirom da je jasno da je otvaranje ovog graničnog prijelaza od fundamentalnog – vitalnog značaja za povezivanje jednog naroda sa obadvije strane i na kraju za očekivati je da će otvaranje ovog graničnog prijelaza proizvesti inicijativu biznismena koji bi radili restorane, hotele, odmarališta, benzinske pumpe i još mnogo što šta, a što bi uticalo na otvaranje radnih mjesta. Apelujemo na vlasti obeju zemalja, da se late posla i obezbjede prohodnost na ovoj relaciji, to jest da završe već historijski put do granice koji se gradi već 10-ak godina, da se napokon završi i da granični prijelaz proradi da se ne moramo svake godine iznova kao djeca radovati svakom novom otvaranju, a živimo u 21. vijeku, vijeku komunikacije i ekspanziji izgradnje putne infrastrukture.

Na kraju uz pjesmu “Haj ti da staneš be Sevdo” koju je otpevao Hikmet Džndžo i pjesmu “Ajde vrati glava”, u izvedbi Murata Muška u pratnji Hikmeta Džindžo, uz najsrdačnije zagrljaje druženje je privedeno kraju.