Connect with us

Kosovo

Haradinaj: Kurti i Vučić pokušavaju da odlože dijalog

Objavljeno

-

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su strategije u dijalogu kosovskog premijera Aljnbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iste, jer obojica pokušavaju da ga odlože, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kurti se plaši da će ga nešto iznenaditi ili biti primoran na loš sporazum za Kosovo, pa koristi strategiju kolebanja, odlaganja i neučestvovanja“, rekao je Haradinaj u emisiji „Rubikon“ na TV Kljan Kosova.

Istakao je da je ono što je on uradio bolja opcija za Kurtija.

„Takođe sam se plašio loših dogovora i iznenađenja, ali odlučio sam, sam donosio odluke o vojsci, Trepči, energetskoj nezavisnosti“, dodao je Haradinaj.

Istakao je da se Vučiću sviđa Kurtijeva strategija i odgovara mu jer ga očekuju izbori sljedeće godine, i da mu ide u korist odlaganje dijaloga, jer Amerika forsira da se postigne konačni sporazum, te im se interesi poklapaju.

„Aljbin se plaši neprimerenog sporazuma, kao i Vučić i odlučili su da ne uznemiravaju Evropu odlaskom na sastanke, imaju isti interes“, rekao je Haradinaj.

Naglasio je da ne vjeruje da Kurti radi za Vučića, ali da je „pristup kosovske vlade dijalogu u interesu srpskih institucija“.

Ocjenio je da se EU ne bavi dijalogom i da je na sastanku sa Kurtijem zatražio učešće Sjedinjenih Američkih Država u procesu dijaloga.

„Na sastanku sam izrazio svoju zabrinutost i da dijalog bez Amerike može biti loš za nas. EU se zapravo ne bavi dijalogom, uopšte nije uključena u dijalog. (Federika) Mogerini se bavila dijalogom, šta se dogodilo? Imenovan je za posrednika (Miroslav) Lajčak, ali on nije sam tu je i (Žozep) Borelj, to je nova situacija, pitanje kosovskog dijaloga na nivou Lajčaka ne obećava“, rekao je Haradinaj.

(Ekonomia online, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply