Connect with us

Kosovo

Gervalla u UN: Srbija mora priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu

Objavljeno

-

Zamjenica premijera Kosova, ujedno i ministarka spoljnih poslova Kosova, Donika Gërvalla, iznela je stavove Republike Kosova na sjednici Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gdje je podnošen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za rad UNMIK-a.

“Republika Kosovo je najnovija demokratija u Evropi i na dobrom je putu. Prošle godine smo imali rekordan privredni rast od preko 10 odsto i povećanje poreskih prihoda”, rekla je ona, prenosi RTKlive.

Prema njenim riječima, Kosovo je na putu da postane članica Savjeta Evrope.

“Kosovo će takođe podneti zahtjev za članstvo u EU, mi težimo da budemo član NATO-a”, rekla je ona.

Gërvalla je pomenula pretnje Srbije Kosovu.

“Zašto Vučić priča o ratu, odakle to dolazi? Jedan moj kolega se iznenadio kada je saznao da je Vučić bio ministar srpske propagande. Poznat je po genocidu koji su Srbi napravili u Bosni, gdje je ubijeno na hiljade civila”, naglasila je ona.

Ministarka Gërvalla je rekla da svijet zna ko je počinio genocid u regionu.

“Srbija je učestvovala u 100 vojnih manevara zajedno sa Rusijom, rusko vojno osoblje radi direktno sa Ministarstvom Rusije, Srbija je postala druga pretnja Evrope posle Rusije”, rekla je ona.

Donika Gërvalla, pred članovima Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je da je nezavisnost Kosova postignuta i da Srbija mora priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Francuska podržava dijalog

Predstavnica Francuske u UN Natali Brodherst čestitala je dvema državama Kosovu i Srbiji na dogovorima i dijalogu.

Zatražila je poštovanje i implementaciju svih sporazuma koje su potpisale dvije zemlje.

Ujedinjeno Kraljevstvo poziva na reviziju UNMIK-ove misije

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u Savjetu bezbednosti UN Fergus Ekerslisot zatražio je da se preispita misija UNMIK-a na Kosovu.

Prema njegovim riječima, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije ostaje od vitalnog značaja.

On je rekao da su današnje prilike bez presedana i dodao da treba čestitati Kosovu na radu u vladavini prava.

SAD: Kosovo je razvilo i ojačalo svoje institucije

Američki diplomata u UN Robert Vud rekao je da SAD podržavaju evropski put Kosova. Prema njegovim riječima, treba postojati posvećenost međusobnom priznavanju.

Vud je kazao da Sjedinjene Američke Države ponovo potvrđuju podršku putu Kosova ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i evropskim putevima svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, dijalog koji vodi EU nastavlja da bude glavni mehanizam za pomirenje između dva suseda, čime je uloga UNMIK-a u regionu sve više suvišna.