Connect with us

Svijet

Francuska poziva na prekid vatre u Gazi

Objavljeno

-

Francuska je, u koordinaciji s Egiptom i Jordanom, predložila rezoluciju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se poziva na prekid vatre u sukobu Izrael-Gaza.

Prema francuskoj izjavi kasno 18. maja, predsjednik Emmanuel Macron i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi složili su se o rezoluciji tokom video konferencije s jordanskim kraljem Abdullahom II.

“Tri zemlje su se složile oko tri jednostavna elementa: pucanje mora prestati, došlo je vrijeme za prekid vatre, a Savjet bezbjednosti UN-a mora se pozabaviti tim pitanjem”, navodi se u izjavi francuske predsjedničke palate.

Dan ranije, Macron je naglasio važnost egipatskog učešća nakon razgovora u Parizu sa Sisijem, koji je boravio u glavnom gradu Francuske na konferenciji o pomoći Africi u svjetlu pandemije izazvane korona virusom.

Savjet bezbjednosti nije usvojilo deklaraciju o obnovljenim izraelsko-palestinskim borbama. Sjedinjene Države – ključni izraelski saveznik – odbacile su tri prethodna nacrta izjava koje su predložile Kina, Norveška i Tunis u kojima se traži prekid borbi.

Zhang Jun, pekinški ambasador u UN-u, rekao je novinarima da Kina “podržava” francuski poziv o prekidu vatre.

U međuvremenu, na terenu u sukobu između Izraela i Palestinaca u Gazi, jaki vazdušni napadi i raketna paljba odnijeli su više života na obje strane 18. maja. Zdravstveni zvaničnici Gaze tvrde da je u izraelskim vazdusnim napadima ubijeno 217 Palestinaca, uključujući 63 djece, a ranjeno više od 1.400 ljudi u enklavi koju kontroliše organizacija Hamas.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply